2024. április 29. - Péter

Gyurcsány ment, de a tervei maradtak?

A családi pótlék adót nem viselő, adóalapot növelő jövedelem lehet szeptember 1-jétől, vagyis e tekintetben ősztől megvalósulhat a Gyurcsány-kormány eredeti elképzelése, jövőre azonban újra átalakítanák a juttatás szabályait - tudta meg az MTI kormányzati forrásból szerdán.
2009. április 22. szerda 15:15 - HírExtra
A Bajnai-kormány válságkezelő csomagjának készítésekor az elmúlt napokban kérdéses volt, hogy miként alakul át a családi pótlék rendszere.

Arról ugyan korábban már döntöttek, és a végleges, részletes programba is bekerült, hogy a családi pótlék összegét befagyasztják 2 évre, és a középfokú oktatási intézményben tanulók esetében csökkentik a jogosultsági korhatárt.

A Gyurcsány-kormány februárban meghirdetett tervei között szerepelt, hogy a járandóság adót nem viselő, adóalapot növelő jövedelemnek minősül majd szeptember 1-től. A Bajnai-kormány azonban - vélhetően az SZDSZ nyomására - vizsgálni kezdte, hogy lehet-e rászorultsági alapúvá tenni a juttatást. Liberális politikusok többször is nyilatkoztak arról, hogy rászorultság elvűvé akarják tenni a szociálpolitikát.

Kormányzati politikusok az MTI-nek nyilatkozva arra hívták fel a figyelmet, hogy most már nincs idő a családi pótlék rendszerének átalakítására, csak jövőre tudják megtenni, a személyi jövedelemadó változásaival párhuzamosan. Azaz - a tervek szerint - a családi pótlékot 2010-ben újból átalakítják.

A Gyurcsány Ferenc február 16-án jelentette be, hogy adóalapot növelő, de nem adózó jövedelem lesz a családi pótlék, s ilyenek lesznek a mindenkinek egyformán járó támogatások is: az anyasági, illetve a gyermeknevelési támogatás.

A kormány azt tervezte, hogy a családi pótlék idén szeptember 1-től, az anyasági támogatás a 2010. április 1-je után született gyermekekre vonatkozóan legyen "adóterhet nem viselő járandóság", amely azonban növelné az adóalapot.

Az MTI úgy tudja, kormányzati számítások szerint idénre 5 milliárd forint megtakarítást jelentene a költségvetésnek, ha szeptembertől megváltoznának az úgynevezett univerzális juttatások - családi pótlék, rendszeres szociális juttatás, gyermekvédelmi támogatás - szabályai.

Az előző kabinet elképzelései szerint 2010-től adóalapot növelő, de nem adózó jövedelem kategóriájába tartozna a lakásépítési kedvezmény és a fiatalok otthonteremtési támogatása, a lakáscélú munkáltatói támogatás, a szépkorúak jubileumi juttatása, a közhasznú alapítványok juttatása oktatásra, kultúrára, valamint a katonai, rendőri oktatási intézmények hallgatóinak juttatása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását