2024. május 10. - Ármin, Pálma

Emléklemezt készít

A finisébe érkeztek annak a CD-nek a stúdiómunkálatai, amelyet a Djabe együttes szeptemberben elhunyt alapító tagja, Sipos András emlékének ajánl.
2007. október 11. csütörtök 14:32 - Hírextra

Égerházi Attila, a másik alapító az MTI-nek elmondta: a korong november 30-ére, a Petőfi Csarnokban tartandó emlékkoncertre és jótékonysági hangversenyre lesz készen, ott egyes árkategóriájú jegyek mellé adják a felvételt.

"Olyan lemezen dolgozunk, amit jobb lett volna nem elkészíteni" - fogalmazott Égerházi Attila. Csaknem elkészült Sipos András közreműködésével a Djabe új stúdióalbuma, amikor a muzsikus, csak pár nappal a dzsessz koronázatlan királya, Joe Zawinul halála után, a villamosmegállóban összeesett és elhunyt.

Ha az emléklemezt befejezik, azt az albumot is lezárják, mindkét felvétel különlegessége, hogy Sipos András jelen lesz rajtuk: a meglévő ütős és énekes sávokat bejátsszák. Az emléklemezen korai, kilencvenes évekből való felvételekből idéznek, illetve régebbi számok motívumaira kreálnak most a stúdióban Sipos Andrásra emlékező számokat.

A november 30-i emlékkoncerten fellép régi barátjuk, Steve Hackett, a Genesis egykori gitárosa, aki a repülőjegyet sem fogadta el, mert - akárcsak a többi közreműködő - a bevételt a családnak szánja. A diák- és normál jegyek mellett lesz egy olyan kategória is, amelyhez az emléklemezt adják.
A Petőfi Csarnokban fellép Roger King, Said Tichiti, Balogh Kálmán, Dresch Mihály, a Magony zenekar, és ott lesznek a színészbarátok is, hiszen a Djabe zenekar alapító tagja, az ütőhangszeres és énekes Sipos András csaknem 18 évig a Vígszínház tagja volt.

Az új, 2006 végén elkezdett CD végső formába hozása nehéz feladat lesz - mondta Égerházi Attila -, mert Sipos András központi szerepet játszott az anyag komponálásban.
Játszottak az idén Azerbajdzsánban, a Baku Jazzfestival rendezvényén, ott mélyült el a kapcsolatuk Malik Manszurovval, aki játszik ezen a CD-n.

Égerházi Attila szólt arról is: egyelőre nem keresik elhunyt tagtársuk utódját, a darabokat úgy alakítják, hogy a jelenlegi együttes szólaltathassa meg zenéjüket. Nem zárkóznak el azonban attól, hogy vendégművészt kérjenek fel, hiszen hazai és a nemzetközi szakmai kapcsolataik kiterjedtek.
Sipos András 1954-ben született Budapesten. Zenei általános iskolában kezdte tanulmányait. Hat éven át tangóharmonikázott, majd négy éven keresztül dobfelszerelésen tanult játszani. 1975 óta volt profi ütőhangszeres. Első együttese a latin zenét játszó Nyitvatermők volt.

Számos CD-n közreműködött mint ütőhangszeres, koncertezett a 70-es, 80-as évek jelentősebb hazai könnyűzenei együtteseivel (például LGT, Illés, Neoton). 1981-ben diplomát szerzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán, mint színész. A Vígszínház művészeként számos zenés darab énekes-táncos sztárja volt. Önálló ütőhangszeres együttest is vezetett. 1995-ben alapította meg a Djabe zenekart, Égerházi Attilával.
Sipos András életének 53. évében, szeptember 14-én hunyt el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását