2024. május 3. - Tímea, Irma

Emlékházak újulnak majd meg

Országszerte 19 irodalmi emlékház újulhat meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) meghívásos pályázatán, amelyet a Reneszánsz Év keretében hirdetett meg. Az Irodalmi emlékházak reneszánsza elnevezésű, 120 milliós összértékű program első jelentős
2008. június 27. péntek 15:24 - Hírextra

A tárca közlése szerint a program a kiválasztott intézményekben - többek között az álmosdi, a bakonyszegi, a váli, az iszkázi, az esztergomi, a csesztvei, a szalkszentmártoni és az agárdi emlékházban - "élményközpontokat hoz létre, elősegíti az iskolák és az emlékházak hatékonyabb együttműködését, támogatja a köréjük szerveződő kulturális rendezvényeket, táborokat".
2008-ban 3 helyszínen létesülhetnek új kiállítások, míg 9 emlékházban a már meglévő tárlatot modernizálják, teszik interaktívabbá a pályázat segítségével. Három épület felújítására is lehetőséget ad a program, valamint 8 intézményben múzeumpedagógiai foglalkoztatókat is kialakítanak majd.

Az OKM közleménye szerint a tárca 35 településen támogatja az emlékházak köré szerveződő falunapokat, kisebb fesztiválokat, kulturális rendezvényeket, de irodalmi táborokat is szervez a nem helyben lakó diákok számára.

Az ország különböző részein található intézmények az összefogás jegyében hozták létre a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesületét (MIRE), amely hamarosan korszerű, önálló honlappal jelentkezik, segítendő a turizmusba való bekapcsolódást és az iskolákkal, valamint az egymással történő kapcsolattartást.

A MIRE a szombati tiszacsécsei rendezvényre jelenteti meg első kiadványát. Ezen a napon az emlékházak szakemberei is megbeszélést tartanak a településen, a továbbképzés legfontosabb témái között lesz a kiállítási kommunikáció, a látogatóbarát jelleg, valamint az "emlékház-iskola-közösség kapcsolat". A Móricz Zsigmond Emlékház bemutatja nemrég elkészült múzeumpedagógiai foglalkoztatóját és megújult kiállítását.

Ezen a napon Tiszacsécsére látogat a Petőfi Irodalmi Múzeum Nyugat-vándorkiállítása is, amelyet a legendás irodalmi folyóirat 100. születésnapja alkalmából indítottak útjára. A faluban tartja szombaton évi rendes ülését a Móricz-társaság is.
A szakmai programokat egész napos kirakodóvásár kíséri, ahol a látogatók szatmári különlegességeket is megkóstolhatnak, majd az ünnepséget esti utcabál zárja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását