2024. május 3. - Tímea, Irma

Yoko Ono felállította Lennon tornyát

Adjunk esélyt a békének, éljünk együtt békében - szólította fel a világot Yoko Ono kedden Izlandon, amikor egy világítótorony-formájú emlékművet avatott a 27 éve halott John Lennon emlékére. A Beatles egykori vezéregyéniségének özvegye Lennon 67. születés
2007. október 10. szerda 11:48 - Hírextra

Az eseményen ott volt Ringo Starr, a Beatles egykori dobosa, Sean, Yoko és Lennon 27 esztendős fia, valamint Olivia, George Harrison özvegye is. Meghívták Paul McCartneyt is, de az egykori szerzőtárs nem vett részt az avatáson.

További kétszáz békeharcos állt az emlékmű körül, s Lennon egyik leghíresebb szóló dalát énekelte, miközben ez a dal szólt a hangszóróból Lennon előadásában is.  Az Imagine Peace tornyot Yoko Ono tervezte. Az emlékmű fényei minden évben Lennon születés napja (október 9.) és meggyilkolásának napja (december 8.) között fog világítani.

A különleges Lennon-emlékművön 24 nyelven olvasható a Imagine Peace (Képzeld, béke van). A húsz méter magas és egy méter széles torony fényét a Föld belsejéből áramló hőenergia biztosítja. Yoko Ono ezért is választotta az emlékmű helyéül a világ legészakibb országát, ahol a világon a legszélesebb körű a hőenergia felhasználása.

Yoko Ono arról is beszélt az avatáson, hogy az emlékmű negyvenéves álmot váltott valóra. Hangsúlyozta továbbá: reméli, hogy amíg ez a torony világít, az emberek szerte a világon szentelnek egy percet arra, hogy elképzeljék a békét.

A tervek szerint az emlékmű köré kis kapszulákba helyezve mintegy százezer ember kívánságát, békevágyát tartalmazó üzeneteket temetnek, amelyek fölé fákat is ültetnek majd.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását