2024. április 27. - Zita

Villamost mentettek

Csaknem 100 éves villamost ment meg az enyészettől a Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület (Mavite); szerdán kamionnal szállították el az évek óta szabad ég alatt pusztuló járművet egy javítóműhelybe.
2007. október 10. szerda 11:45 - Hírextra

Bojsza Gábor, az egyesület elnöke elmondta: a kéttengelyes, légfékes villamos 1911-től a nyolcvanas évek elejéig koptatta a budapesti síneket, az utolsó években az 56-os és az 59-es vonalán. Selejtezése után néhány évvel Kőbánya-Kispest metróállomás mellé került, ahol sörözőként üzemelt 2001-ig, amikor átszállították egy Üllői út melletti parkolóba. Időközben a közel 100 éves villamos állapota erősen leromlott, eredeti alkatrészeiből, berendezéseiből mára alig maradt fenn valami. Az egyesület az idén vásárolta meg a járművet, amelyet felújítás után jövőre kiállítanak az Elektrotechnikai Múzeumban.

A Mavite 2004-ben alakult, célja elsősorban a magyarközúti villamosvasutak és egyéb városi kötöttpályás közlekedési eszközök megmentése, népszerűsítése. Eddig öt villamoskocsi került gyűjteményükbe. Bojsza Gábor elmondta: azt szeretnék, ha Európa sok városához hasonlóan Budapesten is legyen bárki számára elérhető nosztalgia villamosjárat. Jelenleg ez nagyon hiányzik a város életéből, illetve a városképből is, és nem csak turisztikai, hanem műszaki-kulturális illetve népszerűsítő szempontból is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását