2024. május 4. - Mónika, Flórián

Éljen sokáig! Sokáig éljen?

Hétfőn este, az interneten és az Echo TV-n is megjelent egy hír, hogy meghalt Horn Gyula. A volt miniszterelnök azonban él, és a hírt gyorsan le is vették. Az Echo TV frissességéről tanúbizonyságot tett, de ez nem mindig célravezető, ha alaptalan hírekrő
2007. október 10. szerda 10:55 - Malina Adrienn
A Népszabadság helyesbített: „Horn Gyula halálhíre szerencsére alaptalannak bizonyult. Elnézést kérünk. Hétfőn este kilenc óra előtt néhány másodpercig látható volt címlapunkon az a téves információn alapuló gyorshír, amelyben Horn Gyula halálhírét keltettük. Az információ szerencsére alaptalannak bizonyult. A volt miniszterelnöktől és az olvasóktól elnézést kérünk.” – Tegnap reggel már ez fogadta a Népszabadság internetes oldalára látogatókat.

Szerettük volna megkérdezni a Népszabadság főszerkesztőjét, Vörös T. Károlyt, ám megkeresésünkkor nem állt rendelkezésünkre.

Horn Gyula
1932. július 5-én született politikus, 1994 és 1998 között Magyarország miniszterelnöke volt.
Előbb műszerész ipari tanuló volt, majd Rosztovban (Szovjetunió) közgazdaságtant tanult. Nős, egy lánya és egy fia van. 1954 és 1959 között a Pénzügyminisztérium főelőadója volt, 1959-ben került a Külügyminisztériumba, ahol először a szovjet önálló osztály munkatársa lett. Az 1960-as években Szófiában és Belgrádban teljesített diplomáciai szolgálatot. 1969-től 1983-ig az MSZMP KB külügyi osztályának munkatársa, konzultánsa, majd osztályvezető-helyettese, 1985-ig osztályvezetője volt. 1989 szeptemberében komoly szerepet játszott abban, hogy a Kormány engedélyezte a határnyitást a keletnémet menekültek előtt. Sokan vitatják azonban, hogy Horn jogosan tűnhet fel, mint a határnyitás kulcsfigurája. 1994-ben elsöprő többséggel megnyerte az MSZP a választást. Horn Gyulát megválasztották miniszterelnöknek.1998-ban elvesztette a választást a Fidesszel és vezetőjével, Orbán Viktorral szemben. 1996 és 2003 között a Szocialista Internacionálé kelet-európai alelnöke. Helyét Kovács László jelenlegi EU-bizottsági tag vette át. 2002-ben Medgyessy Péter akkori miniszterelnök kinevezte Horn Gyulát a miniszterelnök EU-különmegbízottjának. 2004-ben az MSZP Európai Parlamenti választási listájának 2. helyén volt, de még a szavazás előtt bejelentette, hogy nem vállalja a képviselőséget. 2005-ben bejelentette, hogy ha őt jelölnék köztársasági elnöknek, elvállalná a pozíciót. Szerepelt pártja ún. „négyes listáján”, de a kevés jelölés miatt visszalépett.
Forrás: wikipedia.org
A keddi közlés szerint az ügyben csütörtökön, a tulajdonosokkal egyeztetve hoz döntést az újság szerkesztőségének - általa megnevezni nem kívánt - "két vezető munkatársa" ügyében. A Magyar Rádiónak Vörös T. Károly elmondta, mindkét, az ügyben érintett főszerkesztő-helyettes is a felmentését kérte.

Nyakó István, az MSZP szóvivője a család kérésére nem adhatott felvilágosítást. A Népszabadság Online álhíréről a következőket mondta a szóvivő: „Biztos vagyok abban, hogy a szerkesztőség megfelelő lépéseket fog tenni, saját maga hitele érdekében és az olvasókkal kapcsolatos kötelezettsége miatt is. Ez egy szerencsétlen ügy, de szerkesztőségi probléma.”

Horn Gyula állapotáról tehát továbbra is teljes hírzárlat van. A 75 éves szocialista politikus családja nem szerepel a nyilvánosság előtt és Bazsó Péter, az Állami Egészségügyi Központ orvosigazgatója is elzárkózik az érdeklődés elől.

Annyit tudni, hogy a memóriazavarokkal kezelt egykori miniszterelnök állapota tovább romlott, előfordul, hogy időnként közeli munkatársait sem ismeri meg.

A mondás szerint, akinek halálhírét keltik az sokáig fog élni. Nem Horn Gyula az első és egyetlen, akinek idő előtt elkezdték szervezni a temetését.

A legtöbbször Oszama bin Laden halálhírét cáfolja a sajtó. Az amerikaiak afganisztáni fellépése óta Oszama bin Laden sorsát illetően bizonytalanság uralkodik. Számtalan hír látott napvilágot esetleges haláláról, de holtteste eddig még nem került elő. Egy Londonban megjelenő arab lap 2002. júliusában arról adott hírt, hogy bin Laden legidősebb fia átvette az al-Kaida irányítását. Ez a hír is megerősíti a feltételezéseket, miszerint a terroristavezér meghalt. Dale Watson a CIA terrorizmus elleni részlegének vezetője is kijelentette a nyár folyamán, hogy szerinte Oszama bin Laden már nem él, de ezt bizonyítani nem tudja

A másik gyakori halál vagy álhalálhír Fidel Castro, kubai elnökhöz főzdik. Egyre több hírblog szerint Castro már halott. Hivatalos nyilatkozat azonban még nincs. Egy miami egyetemi forrásokra hivatkozó svéd lap, majd több amerikai pletykalap is megírta nemrég Castro halálát. A hírt egyelőre semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg, a hírről beszámoló lapok rejtélyes név nélküli forrásokra hivatkoznak csupán, és egyéb történésekkel próbálják igazolni a hír hitelét.

A 81. születésnapját idén, augusztusban ünnepelték, de az idős vezér távol maradt a mulatságtól. Ez újra pletykákat indított útjára Castro egészségi állapotával kapcsolatban. Ezeket a kubai külügyminisztérium cáfolta.

A Nirvana volt dobosát, a jelenleg már Foo Fighters frontembereként ismert Dave Grohlt 2006-ban hitték halottnak. A zenész saját maga interjúban biztosította rajongóit, hogy nem igazak az interneten a haláláról keringő mendemondák.

De idő előtt sirathatták meg az emberek Paul Hogant, azaz Krokodil Dundeet, vagy Puskás Ferencet is. Hogy ők az álhír után sem éltek sokáig, arról már nem a szólásmondás tehet…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását