2024. július 23. - Lenke

Éjjel érkeznek

Kedden éjjel érkezik Budapestre az a mintegy harminc kubai menekült, akiknek menedékjogot ad Magyarország - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek. "A kubai menekültek ma éjszaka érkeznek Magyarországra. Ennél többet biztonsági okok miatt nem mond
2007. október 10. szerda 06:48 - Hírextra

Daróczi Dávid hangsúlyozta: Magyarország a nemzetközi emberi jogi egyezményekben foglalt kötelezettségének tesz eleget azáltal, hogy amerikai felkérésre menedékjogot ad 29 kubai menekültnek.

A mintegy harmincfős csoport főként egyedülálló férfiakból áll, de vannak köztük gyerekek és nők is - mondta el a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány fejlesztési igazgatója kedden az MTI-nek. A kubaiak beilleszkedését a szeretetszolgálat segíti majd, a költségeket egy évig az Egyesült Államok állja. A kubaiak kapnak szállást, és munkát találni is segítenek nekik. Ezen kívül nyelvi képzést is kapnak a menekültek - tette hozzá.

Az első két-három hétben a széles nyilvánosság elől elzártan élnek majd a csoport tagjai.
A nemzetbiztonsági szolgálatok neve elhallgatását kérő illetékese a távirati irodának azt mondta, hogy a kubaiak védelme érdekében - a rendőrséggel és a bevándorlási hatósággal együtt - figyelemmel kísérnek minden esetleges fenyegetést.

A kubai menekültek az USA guantanamói támaszpontjáról érkeznek Budapestre, ahol három évet töltöttek el, miután nem sikerült Kubából az Egyesült Államokba szökniük.

A magyar Külügyminisztérium augusztusban jelentette be, hogy kubai menekülteket fogad be Magyarország, azt követően, hogy szűk körű külügyi delegáció utazott az amerikai támaszpontra.
Ezt követően Kuba hevesen bírálta Magyarországot, egyebek mellett az "Egyesült Államok lakájának" nevezve az országot.

A hivatalos magyar álláspont szerint Magyarország nem kíván beavatkozni Kuba belügyeibe, de kritikai párbeszédet szorgalmaz a kubai kormányzattal, és széleskörű kapcsolatok kiépítését indítványozza a civil szféra és a békés ellenzék képviselőivel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását