2024. április 26. - Ervin

A jobboldal nem szavazza meg a költségvetést

Megfelelő üzenet lesz a szocialistáknak, ha az MDF-hez hasonlóan minden ellenzéki párt deklarálja, hogy nem szavazza meg ősszel a költségvetési törvényt; így az MSZP fél évvel előbb hozhatná meg politikai döntését a kisebbségi kormányzás megszüntetéséről.
2008. május 18. vasárnap 08:07 - Hírextra
Válaszában a KDNP jelezte: nem szavazza meg a jövő évi büdzsét, s ilyen tartalmú közleményt juttatott el az MTI-hez a Fidesz szóvivője is. Az MSZP a kezdeményezésből azt a következtetést volta le, hogy az MDF szakítani akar a mérsékelt konstruktív jobboldali politikájával, a kormányszóvivő szerint pedig Dávid Ibolya nem gondolja komolyan azt, amit írt.

Dávid Ibolya Orbán Viktornak, Kóka Jánosnak és Semjén Zsoltnak címzett levelében ismét leszögezi, hogy az MDF nem szavazza meg a költségvetési törvényt, szerepeljenek bármilyen számok a tervezetben. Ez ugyanis nem jelentene mást, mint a kormány programjának elfogadását, támogatását - indokolja a párt döntését az ellenzéki vezető. Hozzáteszi: az MDF nem bízik a Gyurcsány-kormány 4 éve tartó "koncepciótlanságában", ezért nem is kívánja a költségvetési törvény megszavazásával hatalomban tartani.

Dávid Ibolya szerint az ország érdekében nem szabad egy előrehozott választás kiírásáig, vagy egy új miniszterelnök kinevezéséig fél évet elvesztegetni.

A kialakult politikai patthelyzetben vízválasztó szerepe lesz a kisebbségi MSZP-kormány által ősszel benyújtásra kerülő költségvetési törvényjavaslatnak - áll a levélben. Dávid Ibolya megfogalmazása szerint ezzel a kormánypárti politikusok is tisztában vannak, hiszen nemrég Gyurcsány Ferenc is azt nyilatkozta, hogy a költségvetés leszavazása esetén le kell mondania a kormánynak és a büdzsé elutasítása esetén Juhász Ferenc szocialista elnökhelyettes is előrehozott választásról beszélt.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) nem fogja megszavazni a jövő évi költségvetés tervezetét ősszel az Országgyűlésben - szögezte le Dávid Ibolya levelére reagálva az MTI-nek szombaton a párt szóvivője. Halász Zsuzsa elmondta, Semjén Zsolt pártelnök hétfőn - amint az ilyen esetekben szokásos - levélben fog válaszolni az MDF elnökének.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szombaton közleményben jelezte: a Fidesz eddig sem támogatta "az emberek értelmetlen és felesleges megsarcolására, megszorításokra épülő" szocialista kormányzati politikát, illetve költségvetéseket, és természetesen ezután sem fogja.
Hozzátette, hogy "a Gyurcsány-kormány alkalmatlansága és folyamatos hazudozása mély szociális válságba sodorta az országot, a kisebbségi kormányzás pedig még tovább nehezíti az emberek életét".

A Fidesz álláspontja szerint Magyarország érdeke az, hogy az emberek minél előbb visszakapják a jövőről szóló döntés lehetőségét, mert a régió éllovasából a kontinens sereghajtójává vált országnak nincs még két elvesztegetni való éve.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője ezzel szemben a Független Hírügynökségnek elmondta: az SZDSZ nem ad előre garanciát sem támogatásáról, sem pedig elutasításáról, hanem konstruktív ellenzéki pártként minden törvényről annak megismerése után alakítja ki álláspontját. Horn szerint ha az MSZP képes a korábbi koalíciós programnak megfelelően érdemi adócsökkentést előterjeszteni, akkor az SZDSZ hajlandó megszavazni a költségvetést és az adótörvényeket is.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek úgy reagált: ha Dávid Ibolya komolyan is gondolná, amit mond, akkor nem várna fél évet a költségvetés decemberi szavazásáig. Van ugyanis parlamenti eszköz az ellenzéki pártok kezében, amivel már most is élhetnének, ha meg tudnának egyezni egymással - tette hozzá. Véleménye szerint az viszont árt Magyarországnak, hogy "az MDF elnöke lemond a felelős politikáról". Ezt jelenti ugyanis az, ha előre nemet mond a költségvetési javaslatra, holott még azt sem tudja, annak mi lesz a tartalma - közölte a kormányszóvivő.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek úgy nyilatkozott, a kezdeményezésből az látszik, hogy az MDF szakítani akar a mérsékelt konstruktív jobboldali politikával, hiszen már nem az a fontos a pártnak, hogy egy javaslat jó-e, hasznos-e az országnak, szolgálja-e a közjót vagy sem, hanem a napi politikai szűklátókörűség kerül előtérbe. Sajnáljuk, ha az MDF ilyen irányba indul el és vélhetően az a néhány 100 ezer ember is sajnálja, aki nyitott volt az MDF eddigi politikai irányvonalára - tette hozzá.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását