2024. május 3. - Tímea, Irma

Leállt az azbesztmentesítés

Teljesen leállt a lakóépületek azbesztmentesítése Magyarországon, mivel elfogyott az erre elkülönített pénz. A mentesítés azért nagyon fontos, mert kiderült, hogy a korábban szigetelésre használt anyag erősen rákkeltő hatású. Magyarországon több mint 100
2007. október 9. kedd 06:40 - Hírextra
Hullik a plafonról az azbeszt egy győri panelház pincéjében. Becslések szerint ma Magyarországon még mindig több mint százezer ember él azbeszttel fertőzött környezetben.

Az azbesztmentesítéssel foglakozó szakember szerint az azbeszt amúgy kitűnő szigetelőanyag. A problémát az okozza, hogy túlságosan is ellenálló, és a belélegzett azbesztport még az emberi szervezet sem tudja lebontani, ezért könnyen tüdőrákot okozhat. A lappangási idő pedig kifejezetten hosszú, akár 30 évig is eltarthat, amíg a korábban belélegzett azbeszt rákot okoz.

2004-ben kezdődtek az első komolyabb azbesztmentesítési munkák Magyarországon, Budafokon, Győrben és Tatabányán. 1,4 milliárd forintból, 40 ezer négyzetmétert sikerült akkor mentesíteni, a többi 150 ezer négyzetméter megtisztítására viszont azóta sincs pénz.

Azóta új forrásokat nem írtak ki, az azbesztmentesítő társaság véleménye szerint legalább másfél éve meg kellett volna ezt tenni azért, hogy a folyamat folytonos legyen.

A minisztérium szerint viszont úgy is lehet azbesztmentesíteni, hogy nincs központi támogatás, hiszen a Regionális Fejlesztés Operatív Program erre lehetőséget ad - mondta Fegyvernek István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője.

Az RTL Klub információi szerint azonban egyetlen régió sem írt ki azbesztmentesítésre támogatást. Az RTL Klub Híradója úgy értesült, hogy novembertől mégis ad központi támogatást a kormány az azbesztmentesítésre.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását