2024. május 3. - Tímea, Irma

Homály a legnagyobb gyémánt körül

Egy gyanús fényképen kívül semmi nem került még elő az állítólagos dél-afrikai rekorder gyémántról, találgatás és vádaskodás viszont akad bőven. Csaknem hat hete robbant a hír, hogy 8 ezer karátos - a jelenlegi csúcstartónál kétszer nagyobb - gyémántot ás
2007. október 9. kedd 20:14 - Hírextra

Ernie Blom, a lelet eredetvizsgálatára felkért gyémántszakértő még mindig nem látta a követ, csak egy fényképet, amelyen szerinte egy nagy gyantatömbre hasonlító tárgy volt látható.

Blom kijelentette, hogy kivonja magát az eljárásból. "Fogalmam sincs, hogy mi folyik itt" - mondta a szakértő, a dél-afrikai Gyémánt Tanács és a Gyémántbörzék Világszövetsége elnöke. "A hír hatalmas izgalmat és várakozást keltett az egész világon, de rosszul sült el az egész. Nem tudom mi az igazság."

Nem kizárt, hogy valóban óriásgyémánt került elő Dél-Afrikában. A világ eddigi legnagyobb drágakövét, a brit koronát díszítő 3 ezer karátos gyémántot Pretoriától nem messze találták 1905-ben, a Dél-Afrikai Köztársaság pedig Botswana és Oroszország után a világ harmadik legnagyobb gyémánttermelője.

Blom számtalan alkalommal fordult az ügy szereplőihez, hogy nyújtsák be a gyémánt és a lelőhely tulajdonjogával kapcsolatos dokumentumokat. "Semmit sem kaptam meg, pedig egy szabályosan működő vállalkozás bármelyik percben prezentálni tudja a papírokat."

Blomnál akkor telt be a pohár, amikor Brett Jolly brit üzletember - aki az augusztus végi bejelentést megtette - kirándulásra vitt egy johannesburgi riportert. Az útról a The Times című brit lapban megjelent beszámoló szerint az újságíró szemét bekötötték, és amikor végre levették a kendőt, egy elhagyatott út szélén találta magát, Jolly pedig hevesen vitatkozott egyik társával, Andre Hardinggal.
Az állítólag évtizedes gyémánbányászati tapasztalatokkal bíró Harding elmondta, hogy a "kormány ügynökei" követik őt és a drágakövet a kocsijába épített széfben tartja. Anyagvizsgáló berendezéssel próbálta meg igazolni a kő valódiságát, de le sem vette a készülék tetejét, mégis a gyémánt anyagot jelző lámpa világított rajta - áll a Times cikkében.

A riporter lefényképezte a követ, ezt a képet látta Blom. "Egy gusztustalan gyantarög volt a fotón. Amikor megláttam ezt a nyilvánvaló hamisítványt, úgy döntöttem, hogy kiszállok." A szakértő ennek ellenére még mindig hisz benne, hogy az óriási gyémánt létezik.

Brett Jolly mostanáig nem árulta el, hogy pontosan honnan származik a kő és ki a lelőhely tulajdonosa. Arról viszont beszámolt, hogy csalás és lopás gyanúja miatt rendőrségi feljelentést tett társai ellen. Harding nem volt hajlandó kommentálni Jolly lépését, csak annyit mondott, hogy a bíróságon folytatódhat az ügy.

Jolly azt állítja, elővásárlási joga van az érintett területre, és aggódik, hogy az ingatlan árának felverését célzó csalás áldozata lett. "Nagyon össze vagyok zavarodva, nem tudom mit gondoljak. Azért még hiszem, hogy létezik az a kő." Az üzletember szerint talán kicsempészték az országból, hogy ne kelljen adót fizetni utána.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását