2024. május 5. - Györgyi

Postai Világnap

Október 9-e a Postai Világnap annak emlékére, hogy Bernben 1874. október 9-én alapították az Általános Postaegyesületet (1878-tól Egyetemes Postaegyesület - UPU) a nemzetközi postaszolgálat összehangolása, továbbfejlesztése érdekében.
2007. október 8. hétfő 15:03 - Hírextra

Globalizálódó világunkban a 660 ezernél több postahivatallal és az ötmillió munkavállalóval a szektor még mindig folyamatos növekedésben és fejlődésben van. Évente 436 milliárd levél kel útra a világon, a feladott csomagok száma eléri a hatmilliárdot, s nem szabad elfeledkezni arról a pénzforgalomról sem, amelyet a postán keresztül bonyolítanak az ügyfelek.

Az UPU feladata fontos részének tekinti az elzártabb településekre és vidékekre való eljutást is, amely révén az ott élők is becsatlakozhatnak a világ vérkeringésébe. A modern posta már nem elégedhet meg a hagyományos szolgáltatásokkal, alkalmazkodnia kell a kihívásokhoz. Az UPU a Harry Potter könyvsorozat utolsó kötetének megjelenésével próbálta felhívni a figyelmet a posta jelentőségére, ugyanis csak a megjelenést követő napon 2,5 millió interneten keresztül megrendelt példányt jutattak el világszerte a türelmetlen olvasókhoz.

Magyarország igen jó helyen áll a postahivatali ellátottság európai ranglistáján. Az 1994 óta részvénytársasági formában működő Magyar Posta átfogó modernizációs terv megvalósításába kezdett. A vállalat jelentése szerint 2006-ban mintegy 274 millió darab sárga csekket, hivatalos nevén készpénz-átutalási megbízást adtak fel, csaknem 2900 milliárd forint értékben. A posta összes árbevétele 178,4 milliárd forint volt 2006-ban, az évet 5,3 milliárd forint adózás előtti nyereséggel zárta, az üzemi eredmény 5,9 milliárd forint volt. A Magyar Postának egyelőre nem kell tartania a piacvesztéstől, az internetes ügyintézés még nem veszélyezteti helyzetét. Más okokból is fellélegezhetnek a vállalat vezetői: az Európai Unió döntése értelmében a kelet-európai tagállamoknak pedig csak 2013. január 1-jén kell megnyitniuk a piacot, s eleget tenni a postai szolgáltatások liberalizációját előíró szabályoknak.

Az Egyetemes Postaegyesület idén a legmagasabb szintű elismerésben részesítette a Magyar Postát azzal, hogy nemzetközi küldeményforgalmi szolgáltatásait arany fokozatúra minősítette. A világnaphoz kitüntetések is járnak, a Magyar Posta e napon adja át az Év Postása kitüntetést és a posta művészeti díját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását