2024. május 21. - Konstantin

Perlik Polgár Zsuzsát, férjét és az amerikai sakkszövetséget

A volt sakkvilágbajnok Polgár Zsuzsa és férje, Paul Truong is vádlottja annak a pernek, amelyet a múlt héten indítottak a manhattani bíróságon. A kétszeres olimpiai bajnok magyar sakkozónő egy hónapja vezeti a sportág amerikai szövetségét (USCF).
2007. október 8. hétfő 15:10 - Hírextra

A The New York Times című lap online kiadása szerint a felperes, Samuel H. Sloan azt állítja: a házaspár sértő és obszcén üzeneteket közölt a nevében az interneten, ezzel próbálva megakadályozni, hogy bekerüljön a USCF igazgatótanácsába.

Polgár és Truong a választáson a második és harmadik legtöbb szavazatot kapva jutott be az igazgatótanácsba, a magyar klasszist augusztusban ráadásul megválasztották elnöknek is. Polgár Zsuzsa minden régióban az első helyen végzett a voksoláson, s ő az első női vezetője a több mint 100 ezer játékost tömörítő USCF-nek, az Egyesült Államok legrégebbi sportszövetségének.

A júliusi választáson elbukó Sloan szerint Polgár és Truong az elmúlt két év alatt több mint 2000 lejárató üzenetet írt, s ezzel megszegte a szövetségi törvényeket. Azt követeli, hogy írjanak ki új választást, őt pedig kárpótolják a sérelemért. Sloan keresetében Polgár Zsuzsán és férjén kívül a vezető testület további öt tagja és maga a szövetség is vádlott.

A vietnami-magyar házaspár tagadja, hogy bármi köze lenne az ominózus bejegyzésekhez.
"A vád felháborító, ráadásul olyan információkon alapul, amelyekhez illegálisan jutottak hozzá" - mondta Truong, aki hozzátette: a szövetség weboldalát szerkesztő cég vezetői azután hozták nyilvánosságra a vádat, hogy ő és felesége kritikával illette a honlapot és arra kérte az igazgatótanácsot, bízzon meg mást a munkával.

Polgár Zsuzsa azt mondta: fogalma sincs, hogy ki lehetett az álnéven üzengető, de hogy nem ők, az biztos, neki például állandó feszített programja miatt nincs ideje a világhálón írogatni.
"Alá akarják ásni a hírnevemet" - fogalmazott a magyar mellett amerikai állampolgársággal is rendelkező ex-sakkvilágbajnoknő.

A felperes amúgy nem idegen az igazságszolgáltatás világában: 1978-ban - amikor hasonlóan a mostani ügyhöz, önmagát képviselte - az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága igazat adott neki egy tőzsdei kereskedéssel kapcsolatos esetben, 1992-ben azonban elítélték, miután megpróbálta elrabolni gyámság alatt lévő kislányát. Az utóbbi ügy miatt másfél évet ült egy virginiai börtönben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását