2024. április 18. - Andrea, Ilma

Majoros Bence indulhat az olimpián

Majoros Bence kvótát szerzett a tokiói játékokra az asztaliteniszezők egyéni olimpiai világselejtezőjén, Dohában.
2021. március 16. kedd 15:42 - HírExtra

A 23 éves magyar játékos a torna 2-es táblájának keddi döntőjében 4-1-re verte a belga Florent Lambiet-t, s ezzel megszerezte a négy, Katarban elérhető férfi indulási jog egyikét.
    
A férfi mezőny 73 indulóját három kieséses táblára sorsolták, a viadal első szakaszában ezek győztesei, azaz összesen hárman szereztek kvótát az idén nyárra halasztott játékokra.
    
Majoros - aki 15. a kiemelési rangsorban - három sikerrel jutott a fináléba, amelyben ő számított esélyesnek, miután 61. a nemzetközi szövetség (ITTF) aktuális világranglistáján, riválisa, a dohai rangsorban 32. Lambiet pedig a 104. A két játékos egyébként jól ismeri egymást, mert évek óta csapattársak a francia Chartres együttesénél.
    
A meccs igazolta a várakozásokat, a magyar éljátékos könnyedén hozta az első szettet, majd ugyan a másodikban 7-7-ig fej fej mellett haladtak, a végjátékot ebben is ő bírta jobban. A harmadik játszmában, 6-3-as Majoros-vezetésnél időt kért a belga edző, de ez sem segített tanítványán, mert a hajrában ismét a magyar volt a jobb, s ezzel karnyújtásnyira került a győzelemtől és a kvótától.
    
A negyedik szettben Majoros kissé kiengedett, így Lambiet szépíteni tudott, de aztán az ötödik felvonásban ismét a magyar irányított. Ugyan 9-6 után a belga 9-8-ra felzárkózott, de ekkor Muskó Péter szövetségi kapitány időt kért, s hatott is a "nyugtató" szó, mert ezután már csak a magyar asztaliteniszező csinált pontot.
    
Az utolsó labdamenet után kezeit a magasba emelve ünnepelte, hogy készülhet pályafutása első olimpiájára.
    
"Elsősorban saját magamnak szerettem volna bizonyítani, hogy ott van a helyem Tokióban, és nagyon örülök, hogy sikerült kontrollálni az érzelmeimet, illetve csak a játékra koncentrálni" - mondta az M1 aktuális csatornának Majoros Bence. Hozzátette, nagyon nehéz mérkőzéseken és "stresszes időszakon" van túl, a kvótaszerzéshez pedig sok ember közös munkájára volt szükség.
    
"Nekem új volt az ilyen jellegű nyomás, korábban ilyet még nem éreztem, de fontos volt, hogy higgadt tudjak maradni" - jelentette ki Majoros, a mérkőzésre visszatekintve pedig úgy vélte, ellenfelének sok gondja akadt a szervák fogadásával, valamint idegesebbnek is tűnt.
    
"Kulcsmomentum volt, hogy az első szettet Bence meg tudta nyerni, azután pedig folyamatosan azt éreztük, hogy az ellenfélnek egyre inkább fogynak el a lehetőségei és a fegyverei" - összegzett az M1-nek Muskó Péter. A kapitány hozzátette, az olimpiai selejtező mindig egy "nagyon speciális verseny", amelyen rendre sok meglepetés születik, a legtöbbet pedig azok a játékosok tudják kihozni magukból, akik jobban tudják kezelni az ötkarikás kvóta megszerzésének lehetősége okozta nyomást.
    
A dohai viadal szerdáig tart, még Szudi Ádám is versenyben van a kvótáért, ő délután folytatja szereplését a vigaszági táblán, amelynek győztese kapja meg az utolsó indulási jogot. A torna második szakaszában csak azok játszhatnak, ugyancsak kieséses rendszerben, akik az elsőben legalább az elődöntőig eljutottak a táblájukon, márpedig Szudi a legjobb négyig jutott a 3-ason.
    
Magyar részről nők nem szerepeltek az egyéni világselejtezőn, mert a csapat tavaly januárban indulási jogot szerzett Tokióra, és a háromfős válogatott két tagja egyesben is rajthoz állhat majd a japán fővárosban.
    
Eredmény:

    2-es tábla:
    döntő:
Majoros-Lambiet (belga) 4-1 (6, 7, 9, -8, 8)
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását