2024. április 19. - Emma

Gyurcsány Ferenc népszavazást kezdeményez

Népszavazást kezdeményez Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a politikai élet megtisztítását célzó, a múlt héten bejelentett hét pont közül azokról, amelyek elfogadásához az Országgyűlés kétharmados támogatására lenne szükség, de annak elérése az ellenzék mia
2007. október 8. hétfő 14:52 - Hírextra

A kormányfő hétfőn a parlamentben napirend előtt azt mondta: "Felkészültünk arra, hogy ha úgy látjuk, az ellenzék nem kívánja megadni a szükséges támogatást azokhoz döntésekhez, amelyekben nélküle nem tudunk dönteni, akkor a néphez, az istenadta néphez fordulunk felhatalmazásért".

Gyurcsány Ferenc kiemelte: tudja, elegendő támogatottság van a kormánypárti frakcióban ahhoz, hogy a képviselők kezdeményezzenek egy ilyen referendumot, és amennyiben ezt elindítják, az "utolérheti" a már napirenden lévő népszavazási kérdéseket. A miniszterelnök szerint ha az Országgyűlésben mégis megállapodás születik a pártok között, a képviselőknek lehetőségük lesz a korábban kezdeményezett népszavazást visszavonni.

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc javaslatainak jelentős részét az ellenzéki párt már korábban az Országgyűlés elé terjesztette, a KDNP pedig úgy véli, lehet tárgyalni a politikai élet megtisztulását célzó hét pontról, de csak úgy, ha "az állami vagyon és a közpénzek eltűntetéséről" is beszélnek.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva úgy fogalmazott: a javaslatok jelentős részét az ellenzéki párt már korábban az Országgyűlés elé terjesztette, a képviselői költségtérítésről pedig jelenleg is ötpárti egyeztetés zajlik.

Az ellenzéki politikus felszólalásában a miniszterelnök javaslatai mellett másról is szót ejtett. Mint mondta, Gyurcsány Ferenc nem hozta nyilvánosságra a Zuschlag-ügyben tett tanúvallomását. Navracsics Tibor kitért arra, hogy hozzáférhetővé kell tenni az interneten a kormánytagok javadalmazását.

A Fidesz frakcióvezetője felvetette: a bizottsági üléseken ne a minisztériumi köztisztviselők, hanem a kormánytagok, vagyis a miniszterek és az államtitkárok legyenek jelen.

A KDNP nevében felszólaló Semjén Zsolt frakcióvezető szerint lehet tárgyalni Gyurcsány Ferenc javaslatairól, de csak akkor, ha mind az állami vagyon, mind a közpénzek "eltüntetéséről" beszélnek, mert - ahogy a politikus hozzáfűzte - a Zuschlag-ügy csak a jéghegy csúcsa, de "alatta van a jéghegy".

Van érdemi pontja a javaslatnak, de közpénzek és az állami vagyon eltüntetéséről is beszélni kell - hangoztatta a kereszténydemokraták politikusa. Semjén Zsolt szólt arról is, hogy a Medgyessy Péter és a Gyurcsány Ferenc vezette kormány alatt nagyobb lett az államadósság, mint amekkora a Kádár-rendszerben volt.

"Készek vagyunk ezekről a javaslatokról tárgyalni. De annak szem előtt tartásával, hogy mindez a jéghegy csúcsa, és akkor tudunk valóban előrelépni, ha a közvagyonról és a közpénzek eltüntetésének egész hegyéről beszélünk, beleértve az államadósságot, az emberek kifosztását és az állami vagyon eltüntetését" - foglalta össze pártja álláspontját Semjén Zsolt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását