2024. április 26. - Ervin

Fónagy: brutális gázáremelések

Tizedik alkalommal, brutálisan emelte a gáz árát a kormány azóta, hogy 2002-ben hatalomra lépett - mondta Fónagy János, a Fidesz országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. július 1. kedd 19:30 - Hírextra

Fónagy János hangsúlyozta: a július 1-jén életbe lépett gázáremeléssel egy átlagos magyar gázfogyasztó családnak havonta 1.540 forintot vesznek ki a zsebéből, ami éves szinten mintegy 19 ezer forint.

A kormánynak kötelessége lenne, hogy megvédje az embereket az egyre drámaibb áremeléstől - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Fónagy János emlékeztetett: 2002-ben a szocialisták megígérték, hogy nem lesz gázáremelés, ám ennek ellenére az idén már kétszer annyit kell fizetni a gázért, mint hat évvel ezelőtt.
A képviselő szerint ez semmifajta nemzetközi helyzettel nem magyarázható. Mint fogalmazott, "nem lehet mindig a világpiaci árakra reagálni".

Arra is lehet számítani, hogy idén nem ez volt az utolsó gázáremelés - tette hozzá Fónagy János.
A lakossági gázár 9,9, a nem lakossági fogyasztóké 7,7 százalékkal emelkedett július elsején.
Budai Bernadett kormányszóvivő az MTI-vel közölte: a Fidesz szakmai programjának hiánya és felelőtlen ellenzéki magatartása magyarázhatja csak, hogy Fónagy János a családokat riogatva úgy tesz, mintha a világpiaci folyamatokra bármely kormánynak befolyása lehetne.
Azt Fónagy Jánosnak is tudnia kell, hogy a gáz árát nem a kisebbségi kormány, hanem a kőolaj világpiaci ára határozza meg, a kormány mozgástere ebben a kérdésben korlátozott - hangsúlyozta.

A kormány felelőssége, hogy e korlátozott mozgástér ellenére támogatást nyújtson a gázszámla kifizetéséhez azoknak, akiknek ez valóban nehézséget okoz. A kabinet éppen ezért vezette be 2007-ben a szociális alapú gázár-támogatás rendszerét, amely a szociális helyzet figyelembe vételével azoknak adja a legnagyobb támogatást, akik arra leginkább rászorulnak. Ez a támogatási rendszer tehát nem azoknak ad több támogatást, akik többet fogyasztanak - sőt a magas jövedelműek fogyasztásához egy fillért sem ad - hanem azoknak, akiknek erre szerény jövedelmük miatt a legnagyobb szükségük van.

A magyar háztartások körülbelül kétharmada, több mint 2 millió család jogosult - a jövedelem mértékétől függően - eltérő összegű kompenzációra. Azaz nem csak a leginkább rászoruló, hanem az átlagos jövedelmű családokat is támogatja a kormány - hangsúlyozta Budai Bernadett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását