2024. április 28. - Valéria

A környezetvédelem több a természet konzerválásánál

A környezetvédelem messze többet jelent, mint a természet konzerválása - jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök hétfőn Jósvafőn, az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) látogatóközpontjában.
2007. október 8. hétfő 15:39 - Hírextra

A köztársasági elnök beszédében úgy fogalmazott: országjárásának egyik célja, hogy ha elmegy egy nemzeti parkba, akkor az ország néhány napig arról a parkról beszél. Fontos, hogy az ország ilyenkor arról beszél, mi újság van vidéken - tette hozzá. Mint kiemelte, a nemzeti parkoknál mindig hivatásukat szerető, nagyszerű emberekkel találkozik.

Sólyom László hangsúlyozta: az embernek az a reménye, hogy egy nemzeti park és a köré szerveződő turizmus az egész térségen segít valamit.

Az államfő kijelentette, mindig amellett áll ki, hogy a nemzeti parkok visszakapják területeiket. Azonban hozzátette: az új vagyontörvény kapcsán sok a szóbeszéd, nem lehet pontosan tudni, hogy mi lesz a hatása.

Elmondta azt is, hogy az eddigi két nemzeti parki látogatása után a környezetvédelmi minisztérium megígérte, hogy növeli a természetvédelmi őrök számát.

Miután Sólyom Lászlót Salamon Gábor, az ANP igazgatója tájékoztatta a park értékeiről az elnöki pár másfél órás túrára indult Európa egyik legnagyobb és legdíszesebb cseppkőbarlangjába, a Baradla-barlangba. Az államfőt a sajtó munkatársai is elkísérték a túrára. A barlangban 95-98 százalékos páratartalmú a levegő, a legnagyobb teremben, az Óriások-termében a Don Giovanni című opera hangjaira csodálhatja a látogató a cseppkövek változatos formáit.

A térség további kivételes szépségű barlangja, a Baradla szomszédságában elhelyezkedő, gyógyhatásáról nevezetessé vált Béke-, a jósvafői Vass Imre-, illetve a Bódva-völgyből kimagasló Esztramaros-hegy oldalában található Rákóczi-barlang.

A köztársasági elnök délután a csereháti Tomor faluba látogat, ahol a Rom Som Alapítvány látja vendégül, egy olyan civil szervezet, amely a környék cigányságának felemelése érdekében dolgozik. A főleg romák lakta Csereháton a cigányság helyzetéről, perspektíváiról, életéről hallhat az államfő.
A Rom Som Alapítvány cigány szervezet, létrejöttének célja a Csereháton élő cigány lakosok szolgálata, életkörülményeik javítása. Az Alapítvány 2001-ben jött létre a helyi cigány közösség és az alapító szoros együttműködésére épülő négyéves problémafeltáró és közösségfejlesztő munka eredményeként. Az Alapítvány elsősorban a belső Cserehát - Lak, Tomor, Stakácsi, Homrogd, Alsóvadász, Selyeb - községekben élő cigány közösségekkel, helyi természetes vezetőkkel, aktív cigány lakosokkal működik együtt.

Az Aggteleki Nemzeti Park hazánk sorrendben negyedikként kialakított nemzeti parkja. A parkot 1985-ben a földtani, felszínalaktani, karsztmorfológiai természeti értékek megóvása, megőrzése, fenntartása és bemutatása érdekében hozták létre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását