2024. május 2. - Zsigmond

Magyarország üdvözli Tadic győzelmét

Magyarország egyértelműen üdvözli Boris Tadic győzelmét a vasárnapi szerb elnökválasztáson, az eredmény fontos a vajdasági magyarok és Koszovó szempontjából is - mondta Göncz Kinga külügyminiszter hétfőn az MTI-nek. Egyértelműen üdvözöljük az eredményt és
2008. február 4. hétfő 11:00 - Hírextra

A magyar diplomácia vezetője szerint Boris Tadic kampánya egyértelművé tette, hogy erős marad Szerbia európai elkötelezettsége. Hozzátette: győzelme azt jelenti, hogy a Szerbiában élő emberek is úgy gondolják, az országnak az európai uniós integráció az útja.

Göncz Kinga hangsúlyozta: a következő hetekben eldől Koszovó jövője.

Boris Tadic a választást megelőző időszakban is az európai integrációt hangsúlyozta, így valószínűleg megtartja országát ezen az úton, még akkor is, ha nehéz lesz elfogadni Koszovó függetlenségét - jegyezte meg a külügyminiszter.

Az MTI kérdésére kitért arra is, hogy a koszovói állam elismerésében Magyarország nem lesz az elsők között, de "az európai mainstreammel fogunk tartani". Hangsúlyozta: az egyeztetések még folynak az EU-ban.

A vasárnapi szerbiai elnökválasztáson Boris Tadic eddigi elnök a voksok mintegy 51 százalékát szerezte meg, ellenfelének, Tomislav Nikolicnak mintegy 48 százalék jutott. A széles körben nacionalistának mondott Szerbiai Radikális Párt (SRS) jelöltje vasárnap este beismerte vereségét.
A választáson a szavazásra jogosultak 67,6 százaléka adta le voksát, ami rekordnak számít a 2000. évi elnökválasztás óta.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Szlovénia vasárnap üdvözölte Boris Tadic újraválasztását. A nyilatkozat szerint a szerb nép megerősítette az ország demokratikus és európai irányvonalának támogatását. Az elnökség bizakodó, hogy Boris Tadic újraválasztása meggyorsítja Szerbia útját az EU felé.

A szerb államfő jogállása nemzetközi összehasonlításban a közepesen erősek közé tartozik. A kormányzati munkába nem szólhat bele, de erős jogosítványai vannak a hadsereg vezetőinek jelölése és kinevezése, a külpolitika alakítása, illetve az alkotmánybíróság tagjainak kinevezése terén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását