2024. április 18. - Andrea, Ilma

Újfasiszták tüntetnek

Néhány újfasiszta csoportosulás tervez vasárnap délután felvonulást a vajdasági főváros, Újvidék központjában. Ezzel egyidőben polgári pártok és civil szervezetek ellentüntetést szerveznek. A rendőrség ígérete szerint megakadályoz minden összecsapást.
2007. október 7. vasárnap 07:11 - Hírextra
A Nemzeti Arcvonal (Nacionalni Sztroj) és az Obraz nevű, a szerb belügy által is újfasisztának minősített csoportok vasárnap, október 7-én, Heinrich Himmler egykori náci vezető születésnapjára időzítették megmozdulásukat. A rendőrség, a közvélemény heves reakcióját követően megtiltotta a felvonulást, a csoportosulás vezetői azonban jelezték ennek ellenére is felvonulnak.

A szélsőséges mozgolódásra reagálva néhány szerb polgári párt és civil szervezet bejelentette: ugyanazon a napon ellentüntetést tartanak. A jelentősebb szerbiai pártok közül ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott két kormányerő: a Demokrata Párt és a G17 Plusz, valamint a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (VSZL), amely a vajdasági tartományi kormány tagja. A politikai erőkön kívül számos civil szervezet is jelezte: ott lesz az ellentüntetésen.

Nenad Csanak a VSZL vezetője, a kilencvenes évek háborúellenes mozgalmának egyik vezéralakja ökölharcra szólította fel híveit az újfasisztákkal szemben. Szerinte az egész megmozdulás mögött Vojiszlav Kostunica szerb kormányfő Szerbiai Demokrata Pártja áll, aki, miután Koszovó elveszni látszik, ilyen módon kívánnak újabb válsággócot létrehozni, ezúttal a Vajdaságban.

Mindkét csoportosulás hívei délután négy órakor gyülekeznek, a város két különböző pontján. Felvonulási útvonalaik azonban keresztezik egymást, így fennáll a veszélye annak, hogy összetűznek egymással. Az újvidéki rendőrség szóvivője pénteken közölte: meg fogják akadályozni a neonácik felvonulását. Bejelentette, hogy komoly erőkkel vonulnak fel, és útját állják mindennemű erőszaknak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását