2024. május 3. - Tímea, Irma

Felújítják Kossuthot

Horvay János szobrászművész nyolcvan évvel ezelőtt, a Parlament előtt felállított alkotását készül 2010-ig restauráltatni a dombóvári önkormányzat; az elképzelések megvitatására az aradi vártanúk napjának előestéjén, pénteken konferenciát rendeztek a műve
2007. október 5. péntek 20:30 - Hírextra

Az első felelős magyar kormány tagjait ábrázoló Kossuth-szoborcsoport kalandos történetéről Cserveni Gábor, az önkormányzat sajtóreferense az MTI érdeklődésére elmondta: az 1908-ban meghirdetett pályázaton első díjas Horvay János monumentális alkotását 1927-ben avatták fel.

A szoborcsoportot 1952-ben feldarabolták, és a budapesti köztemetőbe vitték. Antal István, Dombóvár akkori tanácselnöke 1959-ben olvasott arról, hogy odaadják az alkotás darabjait annak, aki vállalkozik a megmentésére. A városi tanács határozata alapján került akkor a szoborcsoport Dombóvár piacterére, majd később a szigeterdei parkba, ahol 1973-ban újra felállították.

A város jelenlegi polgármestere, Szabó Loránd közlése szerint szeretnék elérni, hogy a Kossuth-szoborcsoportot nyilvánítsa történelmi emlékhellyé az Országgyűlés. A képviselő-testület október 1-jei ülésén helyi rendeletben nyilvánította kiemelt városi emlékhellyé a felállított szoborcsoportot. Terveik szerint 2010-re uniós pályázati támogatás igénybevételével elvégeznék a restaurálását, hogy felavatásával csatlakozhassanak a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programhoz.

A kutatások szerint Horvay János a budapesti alkotás mellett egy másikat is készített, amelyet New Yorkban állítottak fel 1928-ban. A polgármester azt tervezi, hogy a szigeterdei alkotás kicsinyített mását a nyolcvanéves évfordulóra elküldenék ajándékba Amerikába.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását