2024. március 29. - Auguszta

Bemutatkoztak a feltörekvő sztárok

Bemutatkoztak az európai filmszakma legtehetségesebb fiatal színészei, köztük a magyar Nagy Zsolt a berlini nemzetközi filmfesztiválon - tájékoztatta az MTI-t hétfőn Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója.
2008. február 11. hétfő 17:22 - Hírextra

Az Európai Filmpromóciós Szervezet által immár tizenegyedik alkalommal szervezett, úgynevezett Shooting Stars programba kilenc fiatal európai színésztehetség kapott meghívást, köztükNagy Zsolt, aki a Zuhanórepülés című filmmel szerepelt a válogatásban, s kiemelkedő alakításáért esett rá a zsűri választása. De a kiválasztott fiatal tehetségek között van a már világhírű Anamaria Marinca román színésznő, a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című, többszörös díjnyertes film főszereplője.

Vezér Éva elmondta, hogy az ifjú sztárok hétfőn nemzetközi sajtótájékoztató keretében találkoztak az újságírókkal, s a meghívott közönség filmjeikből egy-egy bejátszást is láthatott. A Berlinale fő színpadán ezután mindegyikük külön is bemutatkozhatott. Vezér Éva úgy értékelte, hogy a fiatal magyar színész nagyon jól szerepelt, szavai szerint "rendkívül markáns egyéniség ebben a társaságban." Mindez óriási lehetőséget kínál a kiválasztott színészeknek - erősítette meg a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója, aki elmondta, hogy a Zuhanórepülés a napokban kerül vetítésre a filmvásáron, s remélhetőleg további érdeklődés lesz a film iránt. A Shooting Stars résztvevői Dieter Kosslicktól a Berlinale filmpalotában ünnepélyes keretek között vehetik át a hamburgi filmstúdió által felajánlott Shooting Staars-díjat, egy kicsi medveszobrot.

A versenyfilmek bemutatásával párhuzamosan zajló filmvásáron már levetítették Tolnai Szabolcs Fövenyóra című, szerb-magyar koprodukciós, valamint Moldoványi Ferenc A másik bolygó című, az otthoni filmszemlén sikerrel debütált filmjét. Mindez - utalt rá Vezér Éva - azt jelenti, hogy megkezdődött a magyar filmek forgalmazási kiajánlása is. Az igazgató emlékeztetett, hogy a magyar filmszemlén sok külföldi volt jelen, s úgy értékelte: a Berlinale filmvásárán érzékelhető, hogy az idei filmszemlén bemutatott filmeknek jó visszhangja volt. "Bízom abban, hogy ebben az évben is lesz több olyan filmünk, amelyekkel részt tudunk venni a különböző fesztiválokon" - tette hozzá.
Vezér Éva úgy értékelte, hogy az idei, immár 58. Berlinale minden korábbinál nagyobb és tekintélyesebb. Folynak a vetítések a versenyprogramban, a különböző hivatalos szekciókban és nagyon nagy a választék a filmvásáron is. A fesztivál fődíjával, az Arany Medvével kapcsolatban azonban nem kívánt jóslásokba bocsátkozni, de - mint mondta - Andrzej Wajda Katyn című filmjét különös érdeklődéssel várja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását