2024. április 28. - Valéria

Nincsenek további eszközök a Benes-ügyben

Magyarországnak most nincsenek további eszközei a Benes-ügyben - mondta Göncz Kinga külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2007. október 4. csütörtök 19:13 - Hírextra

"Nem tudunk mit tenni most, őszintén szólva. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk az itteni nagykövettel. A múlt héten leültem Ján Kubis külügyminiszter úrral, ezt meg fogom tenni feltehetően a következő héten is, próbálunk valamilyen megoldást találni. Nincsen más eszközünk" - mondta Göncz Kinga a sajtóértekezleten.

Ahhoz, hogy tovább lehessen lépni ebben a kérdésben gesztusokra lenne szükség szlovák oldalról, most azonban éppen ellenkező folyamatok zajlanak. Közös érdek, hogy ne ebbe az irányba menjen tovább a szlovák-magyar viszony - hangsúlyozta a külügyminiszter.

A diplomácia vezetője szerint a magyar-szlovák konfliktus csak a politikában van jelen, egyébként problémamentes az együttműködés a kultúra, a tudomány, vagy éppen a munkavállalás terén.

A Benes-dekrétumok mind a két országnak mást jelentenek: a szlovákok az államiságukat látják a rendeletekben, a magyarok a kitelepítéseket, a vagyonelkobzásokat. Magyarország nem kérdőjelezi meg a szlovák államiságot, de a Benes-dekrétumok megerősítése a rendeletekben foglalt kollektív bűnösség elve miatt érzékenyen érinti a magyarokat - húzta alá Göncz Kinga.

A miniszter szerint az Európai Unióban általában kellene felülvizsgálni a kollektív bűnösségre vonatkozó döntéseket, törvényeket, lehet, hogy nem a Benes-dekrétumokat kellene önállóan vizsgálnia az európai közösségnek.

A Benes-dekrétumok miatt szintén érintett Németország más stratégiát követ, mint Magyarország eddig: a francia-német megbékélés mintájára azt hangsúlyozza, hogy a jövőbe kell tekinteni - húzta alá a külügyminiszter.

Az MTI kérdésére a magyar diplomácia vezetője kiemelte: a szlovák-magyar megbékélési nyilatkozat tervezete nem a konfliktus megoldását segítette, hanem éppen ellenkezőleg, ezért talán egy másik szinten érdemes ezt a kérdést megközelíteni.

Sólyom László felvidéki útjával és az azt kísérő szlovák reakcióval kapcsolatban Göncz Kinga elmondta: a pozsonyi külügyminisztériumba bekéretett magyar nagykövet a szerdai megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a magyar köztársasági elnök beszédében semmi olyat nem mondott, amivel a szlovák belügyekbe avatkozott volna, egy újságírói kérdésre válaszolva ismételte meg korábbi álláspontját a Benes-dekrétumokról megerősítéséről.

A magyar államfő kedden egy civil szervezet meghívására járt a szlovákiai határvárosban, Révkomáromban.

Elsőként a Fico-koalícióhoz tartozó szlovák nemzeti pártvezető (SNS) Ján Slota emelte fel szavát a látogatás ellen. Hozzá csatlakozott a szlovák államfő és kormányfő is.

Ivan Gasparovic köztársasági elnök mondta azt, hogy szerinte az államfői látogatás nem tekinthető magánjellegűnek, a szomszédos ország belügyeibe való beavatkozásnak azonban annál inkább.
A magyar-szlovák viszony azután romlott meg, hogy a szlovák parlament két hete határozatban erősítette meg a II. világháború után született Benes-dekrétumokat. A határozatot a Magyar Koalíció Pártján kívül a szlovák törvényhozás összes frakciója támogatta.

A szlovák döntés ellen a magyar köztársasági elnök, a kormányfő és a parlamenti pártok is tiltakoztak. A magyar európai parlamenti képviselők közös fellépést terveznek, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének magyarországi képviselői pedig a testület elé vitték az ügyet.

A második világháború után született dekrétumok alapján az akkori Csehszlovákiában a magyarokat és a németeket megfosztották állampolgárságuktól, kitelepítették és kényszermunkára hurcolták el őket a kollektív bűnösség elve alapján. Ez az elv az Európai Unió számára deklaráltan elfogadhatatlan.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását