2024. május 9. - Gergely

Vádemelés csaló romák ellen

Csalás miatt 43 hajdú-bihari roma, köztük több cigány kisebbségi önkormányzati vezető ellen emelt vádat a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség - közölte az MTI-vel csütörtökön Jónáné Pocsai Edit megyei helyettes főügyész.
2007. október 4. csütörtök 19:20 - Hírextra

Tájékoztatása szerint a megvádolt romák az Osztrák Megbékélési Alaptól jogtalanul igényeltek 269 millió forintot, amiből 212 milliót meg is kaptak.

Magyarország és Ausztria kormánya még 2000-ben állapodott meg, hogy az osztrák állam 600.000-1,8 millió forint egyszeri pénzjuttatást ad azoknak, akiket a második világháború idején kényszermunkára deportáltak.

A kárpótlási összeg a deportáltak örököseit is megilleti.

Jónáné Pocsai Edit elmondta: az eljárásba vontak száma lényegesen több volt a 43 megvádolt személynél, de ellenük az eljárást megszüntették, mivel jelentős részük idős, írástudatlan ember révén nem volt tisztában azzal, hogy mik a kárpótlási feltételek.

A csalók azonban annál inkább: ők tudták, hogyan lehet benyújtani az igényeket, mit kell igazolni, milyen történelmi tények alapján juthatnak a jelentős összeghez.

A 20 hajdú-bihari településen élő, 43 vádlott jelentős részét különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével vádolják, amelyért 2-8 év közötti szabadságvesztés adható. A vádpontok között magánokirat-hamisítás vétsége is szerepel - tette hozzá a hajdú-bihari helyettes főügyész.
Az ügyet vádemelési javaslattal átadták a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását