2024. május 20. - Bernát, Felícia

Durva tűzharc - 13 halott, 85 sebesült

Egy szalafista muzulmán fegyveres csoport pénteken "kikiáltotta az emirátust" a Gázai övezetben, és rögtön össze is csapott a területet ellenőrző Hamász palesztin radikális mozgalommal.
2009. augusztus 15. szombat 13:08 - HírExtra
A harcokban nem végleges adatok szerint összesen húszan meghaltak, köztük a csoport vezetője, több tucatnyian megsebesültek. A magukat Isten Harcosainak nevező csoport vezetője, Abdel-Latif Musza jelentette be egy rafahi mecsetben a teokratikus uralom (istenuralom) "megszületését" a Gázai övezetben.

A bejelentést néhány száz főt számláló, vidám, kiabáló hallgatóság ünnepelte meg. A főnök mögött állig fölfegyverkezett, fekete ruhás, álarcos testőrök álltak. Az egyikükön volt egy robbanóövnek tűnő felszerelés is - mondták szemtanúk.

A mecseten kívül mintegy száz, pakisztáni stílusú öltözéket viselő fegyveres tartott erődemonstrációt, majd amikor megérkezett a Hamász rendőrsége, elbarikádozták magukat az épületben. Tűzharc tört ki közöttük, amelyben 13 fegyveres meghalt, és 85-en megsebesültek, köztük a környéken tartózkodó polgári személyek, gyerekek is - közölték egészségügyi források.

A Hamász egyik biztonsági tisztviselője, aki kérte neve elhallgatását, szombat reggel közölte, hogy a harcok során egy robbanásban meghalt Abdel-Latif Musza, a szalafista csoport vezetője.

Az "Isten Harcosainak" színpadias akciója jól példázza, hogy vannak olyan iszlamista csoportok, amelyek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz ideológiailag kötődve egy pánarab mozgalmat hirdetnek, szemben a Hamász palesztin nemzeti identitásával. A csoport két hónappal ezelőtt jelentette be, hogy jelen van a Gázai övezetben.

Iszmail Hánije, a Hamász gázai kormányának vezetője a pénteki igehirdetésen tagadta, hogy az övezetben külföldi iszlamista harcosok, az iraki és az afganisztáni háború veteránjai tartózkodnának. Ilyenek nincsenek a Gázai övezet földjén... ez cionista propaganda - jelentette ki. A Hamász belügyminisztériuma szerint Abdel-Latif Musza (az al-Kaidán belül használt mozgalmi nevén Abu al-Núr al-Makdeszi) "őrült".

A szalafizmus az iszlám szunnita ágának egy olyan különösen szigorú irányzata, amely "a tiszta tanítást" hirdeti, a jámbor ősöket állítja példaképül a muzulmánoknak (szalafi=az elődök, az ősök). Szülőföldje Szaúd-Arábia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását