2024. április 30. - Katalin, Kitti

Esély a művészetben

Esély a művészetben címmel bolgár, magyar és magyarországi bolgár festőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás kedden Budapesten, az Aranytíz Galériában. A kiállítás célja, hogy különféle indíttatású és helyzetű alkotók munkáit összefogva egyenlő esélyt adj
2007. október 3. szerda 07:26 - Hírextra

A tárlatot a 2007 - egyenlő esélyek mindenki számára európai év keretében szervezte a Bolgár Kulturális Fórum Egyesület, a magyarországi bolgár kultúra ápolására 8 éve alakult civil szervezet a Szociális és Munkaügyi Minisztérium anyagi segítségével - mondta Papadopulosz Adriana, az egyesület elnöke a megnyitón.

A kiállítás célja, hogy különféle indíttatású és helyzetű alkotók munkáit egységes kiállításon összefogva egyenlő esélyt adjon a művészeknek a bemutatkozásra.

Az esélyegyenlőség megteremtésének érdekes formája, hogy a tárlaton együtt szerepelnek az egyik legismertebb bolgár festőművész, két magyarországi bolgár alkotó, egy magyar, a bolgár tematikát is kedvelő művész, valamint egy vidéki bolgár festő képei - mondta az egyesület elnöke, üdvözölve a megnyitón megjelenteket, köztük Rauh Editet, a szociális tárca szakállamtitkárát és Dimiter Ikonomov budapesti bolgár nagykövetet.

Rauh Edit kiemelte: az idén, az esélyegyenlőség évében az uniós tagországokban különös figyelmet fordítanak arra, hogy a kisebbségeket ne érje diszkrimináció. Nagyon fontosnak nevezte, hogy különféle kultúrák gazdagítsák egy ország kultúráját, rámutatva arra: a kedden megnyílt kiállítás a Magyarországon élő bolgárok kulturális autonómiájának kifejeződése.

 A tárlaton a bolgár Pencho Balkanski (1908-1985) és Ivan Bahchevanov, Angyal Júlia (Magyarország), továbbá Gendova Miroljuba és Ruszev Roszen, Magyarországon élő, bolgár származású művész képei láthatók.

Pencho Balkanski kezdetben fotográfiával foglalkozott. Később egyre gyakrabban vett ecsetet kezébe, főként tájképeket festett. Az 50-es években sokszor zárt tereket és személyes portrékat jelenített meg, majd visszatért a tájképekhez, de már geometrikus formákkal.

Ivan Bahcsevanov Bulgáriában él és alkot, a szozopoli művészeti galéria igazgatója 20 esztendeje. "Szerelmes" a tengerbe, művein misztikus lények, hal- és emberalakok láthatók.

Angyal Júlia Budapesten végezte művészeti tanulmányait, képein gyakran keveredik a grafika és a festészet. Nemrég ő képviselte Magyarországot az EU alapításának 50. évfordulójára szervezett alkotótáborban. Európa elrablása című munkáját kiválasztották az Európai Unió - nyitott társadalom című kiállításra.

Gendova Miroljuba Budapesten él és dolgozik. Kedvenc műfaja a festészet, de dolgozik az iparművészet területén is, ruhák és dekor-textíliák készítőjeként is ismert.

Ruszev Roszen szintén Budapesten él és dolgozik, 1975 óta. Diplomát szerzett a Szófiai Művészeti Akadémián és a Budapesti Iparművészeti Egyetemen is. Grafikái több magyar sajtótermék (Kortárs, Élet és Irodalom, Galaktika) oldalain szerepelnek. Tervei alapján készült a kiállítást szervező Bolgár Kulturális Fórum címere is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását