2024. május 12. - Pongrác

A változtatási tilalom visszamenőleg nem érvényes

A változtatási tilalom visszamenőleg nem érvényes, a már kiadott építési engedélyekre nem vonatkozik - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a Dohány utcai zsinagóga melletti telken megvalósuló, Herzl Passage elnevezésű beruházás kapcsán kedde
2008. február 12. kedd 14:49 - Hírextra

Az érvényes építési engedéllyel rendelkező beruházásokra visszamenőleg nem érvényes a VII. kerületi közgyűlés által január 18-án elfogadott, február 1-jétől hatályos változtatási tilalom.
Az előterjesztés értelmében a régi pesti zsidónegyed területén az új szabályozási terv elfogadásáig, de legfeljebb május 31-éig semmiféle építési engedélyt nem lehet kiadni a védettséget élvező épületekre.

Az ÓVÁS! Egyesület az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyilatkozatában azt kérte, hogy ne a tervezett formában valósítsák meg a Dohány utcai zsinagóga melletti telken a Herzl Passage nevű projektet.
A régi pesti zsidónegyed megőrzéséért küzdő szervezet méltatlannak tartja a történelmi környezethez a fejlesztést, álláspontja szerint mindent el kell követni, hogy a terveket az új szabályozáshoz alkalmazkodva átdolgozzák, s módosítsák a hatályos építési engedélyt.

A kulturális örökségért felelős minisztériumnak, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak (KÖH), a fővárosnak és a kerületi önkormányzatnak el kell érnie, hogy a fejlesztés ne ebben a formában valósuljon meg - közölte a szervezet.

Az egyesület kitért arra: Tordai Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) volt elnöke és Pedro Valencia spanyol befektető közös cégei 1993-ban szerezték meg a Dohány utcai zsinagóga melletti ingatlanokat.

Az összegzés szerint a XIX. század végén épült, Síp utca 8. és 10. szám alatti házakat 2007 végén lebontották. A bontási engedélyt a befektető még a műemléki védettség hatályba lépése előtt kapta meg a VII. kerületi önkormányzattól.

A Síp utcai házaknak csak a homlokzati falai és első traktusa maradt meg, alájuk négyszintes mélygarázs, föléjük még három emelet, mögéjük pedig nyolcszintes szárnyak épülnek, a beruházásban érintett harmadik műemléképület, a Hild József által tervezett Dohány utca 10. udvarára pedig szintén nyolcemeletes épület kerül - ismertette az ÓVÁS! a Herzl Passage terveit.
Az erzsébetvárosi védendő épületek feltárása és a rehabilitációs irány kijelölése érdekében tavaly decemberben született megállapodás a KÖH és a VII. kerületi önkormányzat között.

Hunvald György polgármester akkor elmondta, hogy első lépésként az örökségvédelmi hivatallal együtt áttekintik az épületállományt a Károly körút - Király utca - Csányi utca - Klauzál utca - Dohány utca által határolt, műemléki jelentőségű területen, amely egyben a budapesti világörökségi helyszín védőzónája.

Az épületjegyzéknek nem lesz minden eleme védett, de egy "viselkedési normagyűjtemény" gondoskodik majd arról, hogy a védett területen álló házak beruházóit ne érje meglepetés. A terület 226 épülete között 88 egyedi műemléki védettségű és 10 helyileg védett ház található jelenleg.
A moratórium lejárta után az addigra elkészülő és engedélyezett szabályozási terv fog garanciát nyújtani az építészeti örökség megtartására - tette hozzá Hunvald György.

Mezős Tamás, a KÖH elnöke elmondta: elsődleges az utcakép megőrzése. Az utcahálózat, a telekosztás, a telkek beépítési módja, az egyes épületek értéksora az irányadó a védelem mélységében, és figyelemmel kell lenni az épületszerkezetek állapotára is. A négyhónapos moratórium alatt kiválasztható lesz az a mintaterület is, amely példáját adhatja a megújulásnak és a műemléki értékek megóvásának - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását