2024. május 18. - Erik, Alexandra

Orbán: az egészségügy "zuschlagosítása" zajlik

Orbán Viktor szerint az egészségügyben nem reform, hanem "zuschlagosítás" és rombolás zajlik; a Fidesz elnöke a saját internetes honlapján megjelent videóinterjúban arról is beszélt, hogy nem a biztosítási rendszer átalakításában, hanem a járulékfizetés f
2007. október 2. kedd 17:55 - Hírextra

Ami zajlik, az nem reform, hanem az egészségügy zuschlagosítása: felosztják egymás között, aztán mindenki elviszi azt a részt, amiben megállapodtak - jelentette ki a Fidesz elnöke az orbanviktor.hu Fogadóóra rovatában megjelent interjúban. Orbán Viktor Szócska Miklóssal, a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Központ megbízott igazgatójával együtt válaszolt a feltett kérdésekre.

Orbán Viktor szerint a "rombolást" abba kell hagyni az egészségügyben, ehelyett egy elviselhető terhet jelentő ütemezéssel el kell jutni oda, hogy az országban mindenki, akinek valamilyen jövedelme van, fizessen valamilyen járulékot. Nem bonyolult biztosítási rendszer bevezetéséről, hanem a járulékfizetés fokozatos, elfogadható ütemezésű kiszélesítéséről kell gondolkodni.

Olyanoknak is fizetni kell, akik a feketegazdaság vagy más ügyes megoldás miatt ki tudták magukat vonni a járulékfizetésből, enélkül nem fog működni az egészségügyi rendszer - mondta Orbán Viktor.
A Fidesz elnöke úgy vélte, egyre erősebbek azok a törekvések, amelyek akár a biztosítás, akár a kórházak oldaláról privatizálni akarják az egészségügyet, és szerinte a biztosítók ki fogják követelni, hogy a legfontosabb kérdésekben ők hozhassák meg a döntéseket.

"A biztosítókat nem a katolikus egyház küldte, hogy hozzanak egy kis pénzt tőkeként a magyar egészségügybe. Ők kőkemény vérprofi üzletemberek, akik pontosan tudják, hogy ha egy forintot ide betesznek, akkor jövőre ki akarnak venni másfél forintot, vagy jó ég tudja pontosan milyen hozammal számolnak, de általában hét százalék alatti megtérüléssel komoly üzletember nem szokott ma már számolni" - fejtette ki Orbán Viktor.

A magánbiztosítók megjelenésével a Fidesz elnöke szerint végérvényesen kettéválik az ország: a gazdagoknak lesz esélyük a gyógyulásra, a maradék milliós rétegnek viszont nem. Orbán Viktor azt mondta, olyan egészségügyet kell fenntartani, amelyben a szegényebb, leszakadó helyzetben lévő állampolgárok is hozzá tudnak jutni a XXI. században elvárható egészségügyi szolgáltatáshoz.

Hozzáfűzte: a rendszer kialakításakor figyelembe kell venni, hogy a magyarok 75 százaléka nem rendelkezik pénzügyi tartalékkal, hárommillió ember pedig minden hónap végén anyagi gondokkal küzd.

Orbán Viktor azt mondta, a népszavazást követően a Fidesz olyan törvényjavaslatot nyújt be, ami a háziorvosoknak államilag garantálja a vizitdíj eltörlése miatt kieső bevételeket. Beszámolt arról, hogy várhatóan október 20-án megalakul az önkormányzatban dolgozó fideszes városvezetőkből, kórházvezetőkből álló Egészségügyi Egyeztető Fórum, amely figyelemmel követi annak a közös fideszes egészségpolitikának az érvényesülését, amelyről a párt szeptember 1-i országos választmányi ülésén határoztak. A határozatban azt javasolták a fideszes önkormányzatoknak, hogy ha szükséges, kórházaikat alakítsák át gazdasági társasággá, és garantálják a köztulajdon száz százalékos megmaradását. Emellett arra is bíztatták őket, hogy jöjjön létre kórházak közötti integráció, és ahol lehetséges, a beszerzéseket, szolgáltatásokat hangolják össze.

A SOTE Egészségügyi Menedzserképző Központ megbízott igazgatója, Szócska Miklós az internetes interjúban többek között arról beszélt, hogy soha ilyen depressziós és elégedetlen nem volt még az orvostársadalom, mint most, és az is megfigyelhető, hogy az orvosok nem mernek beszélni a problémákról, mert félnek, szakmai jelzésük politikai színezetet kap.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: ha ez így megy tovább, akkor Magyarországon egy "Putyin-típusú" formákat betartó, de a valóságban nem a szabadságra, a népakaratra, és az őszinte beszédre alapuló politikai berendezkedés valósul meg Magyarországon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását