2024. április 25. - Márk

Elindult a viharjelzőpróba

Beindították a balatoni viharjelzőrendszer próbaüzemét pénteken. Az idén újabb állomásokkal bővülő szolgáltatás hivatalosan április 1-jétől működik.
2008. március 28. péntek 17:03 - Hírextra

A balatoni viharjelző rendszer próbaüzemét az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője indította be. Tatár Attila a szezonnyitó sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a szolgáltatás, az új balatonföldvári viharjelzőn túl, újabb állomásokkal bővül idén.

A Balatonon és a Velencei-tónál működő rendszert a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) üzemelteti - közölte. Tatár Attila hozzátette, hogy idén két új stabil és hat új mobilviharjelzővel bővül a rendszer, de további fejlesztésére is szükség volna.

A főigazgatóság vezetője az MTI-nek elmondta: egyetértés alakult ki arról, hogy szükség van a balatoni viharjelzőrendszer esetében egy újabb riasztási fokozat bevezetésére, valamint tagolni kellene a tó medencéjét a pontosabb és hitelesebb riasztásokért. Ezeket a terveket a leghamarabb a jövő évi szezonra lehet megvalósítani, amennyiben sikerül forrást szerezni hozzájuk.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke közölte, hogy 2009 elejétől megváltozik a vizsgáztatás rendje a hajózási képzésben és műszaki ellenőrzésben, mert külső szervezeteket vonnak be a munkába. Ettől az ügyintézés felgyorsulását remélik.

A közlekedési hatóság az idei nyártól a vízi rendészettel együttműködve, saját hajóval kíván ellenőrzéséket végezni a Balatonon - mondta Horváth Zsolt Csaba.

Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője emlékeztetett arra, hogy tavaly - a növekvő balatoni turizmusnak is betudhatóan - 17 ember fulladt a Balatonba.

A vízből több száz embert sikerült kimenteni. A 16 hajóból álló flottával és 70 fővel dolgozó balatoni vízi rendészet mindazonáltal nem képes a járőrözés mellett egyedül, civil mentőszervezetek nélkül ellátni a mentési feladatokat - mondta az ezredes.

Bozó László, az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője az eddiginél pontosabb előrejelzésekre tett ígéretet, mivel a siófoki műszaki állomást felújították, és Magyarország teljes jogú tagja lett az európai műholdas meteorológiai programnak.

A szakember az elmúlt évek éghajlatváltozással kapcsolatos tapasztalataira hivatkozva az MTI-nek kifejtette, hogy idén a viharok gyakoriságának és intenzitásának növekedésére lehet számítani a Balatonnál.

Dobai Sándor, az RSOE vezetője elmondta, hogy a frekventált balatoni strandok között mintegy 50-60 segélyhívó rádiót osztanak szét a viharjelzőrendszer kiegészítésére. Véleménye szerint további viharjelzőket kell üzembe helyezni a megfelelő lefedettség érdekében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását