2024. április 27. - Zita

Táncsorozat Budapesten

Előadássorozat keretében mutatkoznak be az Európai Unió elnökségét egymást követően betöltő Spanyolország, Belgium és Magyarország táncosai és koreográfusai.
2011. január 25. kedd 09:22 - HírExtra
a Prési-danses elnevezésű minisorozatot január 26. és 31. között láthatja a budapesti Merlin Színház, illetve a Trafó Kortárs Művészetek Háza közönsége. A három előadásból álló programsorozat az EU 2010. január 1. és 2011. június 30. közötti időszakának soros elnökségét adó tagországok kulturális együttműködésének gondolatából született, belga kezdeményezésre - idézte fel az MTI-nek a Prési-danses létrejöttét Barda Beáta, a Trafó művészeti vezetője.

Belgiumban a Brüsszel melletti Schaerbeekben található Les Halles de Schaerbeek, Spanyolországban a barcelonai Mercat de les Fors, Magyarországon pedig a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Merlin ad otthont a rendezvénynek.

Budapesten a sort Olga de Soto histoire(s) című videó-koreográfiája és dokumentumfilmje nyitja szerda este a Merlin Színházban. Barda Beáta elmondása szerint a spanyol koreográfus olyan szemtanúkat keresett, akik nézőként jelen voltak 1946. június 26-án a párizsi Théatre des Champs-Elysées-ben, Jean Cocteau és Roland Petit Le Jeune Homme et la Mort (A Fiatalember és a Halál) című legendás tánckoreográfiájának bemutatóján. "Vajon milyen maradandó nyomot hagy a nézők fejében egy olyan előadás, amelyet jó néhány évtizeddel korábban lát(hat)tak?" - teszi fel a kérdést az histoire(s) ajánlója.

A francia nyelven, magyar felirattal bemutatandó filmet a közönség nem hagyományos módon, egyetlen vászonra vetítve láthatja - árulta el a Trafó munkatársa. Az előadás előtt Fuchs Lívia tánctörténész tart bevezetőt, majd az histoire(s) vetítése után Lőrinc Katalin táncművész, tánckritikus beszélget az alkotókkal.

Péntek és szombat este Salamon Eszter And then/És akkor című film-koreográfiájával találkozhatnak a Trafó nézői. Mint Barda Beáta elmondta, az identitáskeresésről szóló előadás során különböző - magyar és külföldi, idősebb és fiatalabb - Salamon Eszterek mondják el történeteiket filmen, miközben a színpadon is magukat Salamon Eszternek mondó táncosok tűnnek fel, egyfajta kirakós játékra invitálva a közönséget. A Berlinben élő magyar alkotóval a szombati előadás után Rényi András esztéta beszélget.

A brüsszeli Dame de Pic/Compagnie Karine Ponties január 31-én látható produkciója a rajzfilmet és a táncot ötvözi némi cirkuszi hangulattal a Trafó színpadán. A Humus vertebra című darabnak négy főszereplője van: a látomásszerű figurákat alakító három férfi táncos és a neves olasz grafikusművész, Stefano Ricci. Az előadás után Gál Eszter táncpedagógus, táncművész, koreográfus beszélget az alkotókkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását