2024. május 17. - Paszkál

Jól jár jövőre a környezetvédelem

Nem vesztese, hanem nyertese a jövő évi költségvetésnek a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium - állítja a szaktárca. A környezetvédelmi feladatoktól nem vontak el pénzt, annyi történt csupán, hogy az uniós integrációra szánt egyes költségvetési forrá
2007. október 1. hétfő 07:51 - Hírextra
Ez csak technikai különbség, hiszen a pénzt a minisztérium integrációs céljaira használják fel - áll a minisztérium közleményében. Ezzel a lépéssel a környezetvédelmi tárca saját költségvetése nem csökkent, sőt a környezetvédelemre 17,4 milliárd forinttal jut több, mint az idén - írja a tárca.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) közlése szerint hibás sajtóértesüléseken alapszik a több helyen is megjelent hír, miszerint a környezetvédelem lenne az egyik vesztese a jövő évi költségvetésnek. A félreértés abból adódik, hogy az uniós integrációra szánt pénzt jövőre már nem a szaktárca kezeli, hanem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Valójában a környezetvédelemre a minisztérium szerint 17,4 milliárd forinttal jut több, mint az idén.

Olt Boglárka, a KvVM sajtófőnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a 17,4 milliárdos többletben az a pénz is benne van, amit a környezetvédelem uniós integrációjára fordítandó összegen emeltek. Az, hogy ezt az összeget a már nem a szaktárcáknál, hanem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél kezelik, csupán technikai különbség, hiszen a pénzt a minisztérium integrációs céljaira használják fel. Egyébként, ha csak a minisztérium saját költségvetését nézzük, az is több lesz jövőre, mint idén - tette hozzá Olt Boglárka.

Az eredetileg a Pénzügyminisztérium által javasolt költségvetéshez Fodor Gábor miniszter hétmilliárd forinttal többet harcolt ki a tárca számára. Az összeget egyebek mellett a zöldhatóság és természetvédelmi őrszolgálat megerősítésére használják, de jut majd a tiszaroffi és a cigándi tározó elkészítésére, a bivalytói töltés áthelyezésére is - utóbbiakat a Vásárhelyi Terv részeként fejezik be várhatóan jövőre. Ezeken felül jut majd pénz az uniós pályázatokhoz szükséges önrészre, az EU-s vízügyi nagyprojektek feladataira, a civil szervezetek részvételére a Nemzeti Környezetvédelmi Programban, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Stratégiájához kapcsolódó feladatokra, környezeti kármentesítésre. Utóbbira példa a tatabányai lakóépületekből származó hulladék azbesztmentesítését szolgáló mintaprojektre.

A minisztérium 2008-as költségvetésében megjelenik az szja 1%-okból illegális hulladéklerakók felszámolására juttatott összeg is.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását