2024. március 29. - Auguszta

Tömegtüntetés a hágai ítélet ellen

Több mint ezer embert tüntetett szombaton a horvátországi Vukováron a hágai Nemzetközi Törvényszék ítélete ellen. A demonstrálók szerint túl enyhe büntetések születtek az 1991-es, úgynevezett vukovári vérengzés ügyében. Bár az ügyész életfogytiglant kért
2007. szeptember 30. vasárnap 07:02 - Hírextra
A vukovári tüntetők új eljárást és igazságos büntetést követeltek. Az áldozatok képviselője szerint, ha nem változtatják meg az ítéletet, újra kitörhet a háború a szerbek és a horvátok között.

Az egykori Jugoszláv Néphadsereg tisztjeit a horvátországi Vukovár melletti Ovcsara mezőgazdasági birtokon történt mészárlás miatt vonta felelősségre a bíróság. 1991 novemberében a jugoszláv hadsereg tagjai több mint 250 horvátot mészároltak le itt, akiket a vukovári kórházból hurcoltak el.

Az elsőrendű vádlott, Mile Mrksics 20 évet kapott, mert bebizonyosodott, hogy részt vett 194 horvát megkínzásában és megölésében. Veszelin Sljivancsanint a kínzásban való bűnrészesség miatt mondták ki bűnösnek, de a gyilkosság vádja alól felmentették, öt évet kapott. Miroszlav Radicsot minden vádpontban ártatlannak nyilvánították, és szabadlábra helyezik.

Marx Moore, a vád képviselője vádbeszédében korábban mindhármuk számára életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte. A védelem felmentésüket javasolta, azt állítva, hogy bűnösségüket nem sikerült bizonyítani.

A vukovári hármas tagjai korábban évekig bujkáltak. Perük tavaly márciusban kezdődött. A tárgyalásokon összesen 88 tanút hallgattak meg, és több mint 800 bizonyítékot mutattak be.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását