2024. május 9. - Gergely

Manchester követné Londont

London példáját követve Manchester belvárosa is fontolgatja a dugódíj bevezetését a zsúfoltság és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.
2008. június 10. kedd 12:57 - Hírextra
Az észak-angliai nagyváros 2013-tól vezetne be díjfizetési kötelezettséget azokkal az autósokkal szemben, akik csúcsidőben akarnak behajtani a belvárosba vagy ebben az időszakban akarják igénybe venni a várost elkerülő utat. A manchesteri dugódíj a tervek szerint öt font, vagyis közel 1500 forint lenne.

A 450 ezer fős Manchester az agglomerációval együtt Nagy-Britannia második legnagyobb nagyvárosa. A dugódíj támogatói szerint a belváros zsúfoltságának csökkentésével 2021-ig mintegy 30 ezer új munkahely jöhetne létre a térségben.

A helyi vállalatok azonban attól tartanak, hogy a fizetési kötelezettség túl nagy terhet jelentene az embereknek, akik a lassuló gazdaság miatt egyébként is nehéz helyzetben vannak. A helyi konzervatív ellenzék népszavazást sürget a dugódíj kérdéséről.

Londonban 2003 óta kell fizetni a belvárosba behajtó autósoknak. A díj hatására csökkentek a forgalmi dugók, és egyszerűbbé vált az ingázás a brit fővárosban.

Stockholmban tavaly nyár óta kell fizetni a belvárosi autóutak használatáért a napszaktól függően 1-2 eurót. Dugódíjjal sújtják az autósokat Melbourne-ben és Milánóban is. New York is tervezte a dugódíj bevezetését, ám Michael Bloomberg polgármester kezdeményezése végül elbukott az állami törvényhozásban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását