2024. április 29. - Péter

New Yorki kuturális truváj: töltött káposzta!

A magyar konyha tradicionális fogását: a töltött káposztát helyezi reflektorfénybe a New York-i Magyar Kulturális Központ ezen a hétvégén. Mint arról a kulturális intézet az MTI-t tájékoztatta, Brooklyn legtrendibb művészeti fesztiválja, a DUMBO idén elős
2007. szeptember 29. szombat 07:11 - Hírextra
A péntektől vasárnapig tartó eseményen a kortárs magyar és amerikai kreativitás széles skáláját vonultatja fel az Orsós László Jakab vezette központ. Budapesti és New York-i művészek állítanak ki az utcán töltött káposzta ihlette műalkotásokat, míg a Gallery 212 látogatóinak figyelmét aktuális politikai és közéleti témákra hívja fel a szintén vegyes nemzetiségű kiállító csapat.

A DUMBO mozaikszó (Down Under the Manhatten Bridge Overpass) Brooklyn egyik felkapott, pezsgő művészeti életéről neves környékét takarja, ahol egy évtizede minden évben megrendezik a DUMBO Művészeti Fesztivált, amelynek idén van először bemutatkozó ország vendége.

Berecz Ágnes kurátor jegyzi a Not For Thoght Alone: The Stuffed Cabbage Project elnevezésű kísérleti utcai kiállítást. Kiindulva abból, hogy a kulináris élvezet mindannyiunk közös kulturális élménye, New York-i és budapesti művészeket kértek fel, változtassák műalkotássá a hazai konyha egyik gyöngyszemét, a töltött káposztát. A kifejezésmódban semmilyen kötöttséget nem kaptak, így péntektől filmen, installáción, szobron és még más felületeken köszön vissza a kiállító hat művész fogása. Jinkee Choi például New York szimbólumát, az almát formázta meg a magyar ételből. Eperjesi Ágnes fejtörést okoz majd a magyarul nem beszélőknek: a nyers káposztát jegyzetfüzetté alakító installációs művész az "eltöltöttkáposztásíthatatlanítottátok" szót applikálta kiállítási darabjára. Szombaton a Brooklyn Bridge Parkban az amerikai foci szabályait fűszerezi a káposzta: káposztafejek veszik át a labda szerepét. További kiállítók: Miwa Koizumi, Trong G. Nguyen, Marie Losier, Petra Valentová.

A kulturális központ másik bemutatkozó rendezvénye az Erdősi Anikó kurátor által szervezett (Re)marks From Yesterday For Tomorrow című kiállítás. A Gallery 212-ben kiállítók politikai, szociális és környezeti érzékenységüket bizonyítják különféle művészeti ágakban. A tavaly október 23-i utcai megmozdulásokat dolgozta fel Nemes Csaba, animációs filmjének kísérő zenéjéről a Ludditák gondoskodtak. A fenntarthatóság égisze alatt tart workshopot a többnemzetiségű HINTS Group. Segítségükkel újrahasznosítható anyagokból készíthetnek műalkotásokat a galéria látogatói. A galériából kilépve a Richard Garami és Varga Farkas fémjelezte Lawnmower Project for Urban Green Sites három brooklyni művészt invitál, vágjanak képzőművészeti alkotásokat DUMBO zöld területeire. A kiállítók között van még Németh Hajnal, PP Group, Andrea Schneemeier.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását