2024. április 19. - Emma

Minirajzok kiállítása

Hússzor húsz centiméteres nagyságú rajzokból nyitottak meg országos kiállítást Salgótarjánban szombaton; a "400 cm2" című kísérleti jellegű minirajztárlaton 96 alkotó 248 egyedi rajzát mutatják be a Nógrádi Történeti Múzeumban.
2008. november 22. szombat 14:00 - Hírextra
Salgótarjánban a hagyományos, 1982 óta zajló Országos Rajzbiennálé idején nyitották meg a képzőművészeti kiállítást. Mivel az észak-magyarországi régió országos biennáléi (a salgótarjáni mellett a miskolci grafikai és az egri akvarellbiennálé) 2008-tól triennálévá alakultak, a Nógrádi Történeti Múzeum csak 2010-ben rendez ismét rajzbiennálét, de a szervezők nem akarták megtörni a sikeres rendezvények sorát.

Lóska Lajos művészettörténész szakmai megnyitójában azt mondta: szinte minden műfajban rendeznek kisméretű tárgyakból kiállítást, 1992 óta kisgrafikai tárlatot is, most pedig megszületett az első minirajzkiállítás. A méret nem azonos a mértékkel, hiszen a kis méretnek is lehetnek lenyűgöző belső arányai - fogalmazott. A kollekció nagy erényének nevezte, hogy az stilárisan és a generációk vonatkozásában is sokszínű.

A Magyar Grafikáért Alapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap és Nógrád Megye Önkormányzata támogatásával szervezett kiállításon Varga Béla, a nógrádi közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy nem azokat az időket éljük, amikor a grafikusok

tevékenysége kelti fel a figyelmet, ezért a béke szigetének nevezte a tárlatot a válságtól hangos világban. Kitért rá, hogy a rajzbiennálé visszatérő vendégei mellett több művész először küldte el alkotását a rajzi finomságokra építő, iróniát és súlyos gondolatokat egyaránt tartalmazó minirajzok kiállítására.
A kiállítás március 1-ig látogatható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását