2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Építészet Hónapja: Tegnap holnapja

A Tegnap holnapja címmel rendezik meg az idén az Építészet Hónapja fesztivált; a hétfőn kezdődő programsorozat keretében 15 település 65 helyszínén összesen 170 esemény zajlik majd - közölték a szervezők az MTI-vel.
2007. szeptember 29. szombat 13:07 - Hírextra

Az Építészet Világnapján induló rendezvény ez évi programjában kiállítások, filmvetítések, épületbejárások, kerekasztal-beszélgetések és konferenciák mellett számos színes esemény is szerepel. Rendeznek például a vidéki kastélyokat érintő biciklitúrákat, valamint fővárosi fürdőtúrákat is, amelyeken "az építészekkel úszódresszben találkozhatunk". Az ötödik alkalommal meghirdetett eseménysorozat idején egy átlagos napon 5-6 program szentel figyelmet az építészet ügyének.

"A fesztivál a kreativitás, az alkotó cselekvés és az építés ünnepe, középpontjában a teremtő ember áll, annak a mesterségnek a hőse, amely mindenfajta fizikai, vagy szellemi destrukcióval szembe a fantáziát, a tervezést, az építést állítja" - hangsúlyozták a szervezők.

A fesztivál címét magyarázva hozzátették: a tegnap holnapja a jelen, az Építészet Hónapja a ma számvetését ígéri. Felhívták a figyelmet arra, hogy a maihoz hasonló nagy országalakító gazdasági és építészeti, városépítészeti konjunktúra az I. világháborút megelőző évtizedekben zajlott a legutóbb Magyarországon. Az volt a "tegnap", és annak "holnapjaként" most itt a jelen: "kézzelfogható közelségben pillanthatunk rá az újrapolgárosodás, egy XXI. századi európai ország, egy modern társadalom születésére".

Az idei eseménysorozat az Erzsébet téri Gödör Klubban nyílik meg a Magyar Építész Kamara rendezvényével. A "Programok mindenkinek... - akit kicsit is érdekel az építészet" című rendezvénysorozat keretében a hazai építészet "szélsőértékeit", vagyis a még diploma előtt állók és a "sztárépítészek" munkáját mutatják be. A megnyitó után szó lesz a Nemzeti Építészeti Tanács munkájáról, diplomadíjakat adnak át, majd bemutatják a kormányzati negyed díjazott pályaműveit.
Az Építészet Hónapja ez évi fesztiválközpontjának a Körzőgyár Galéria ad otthont. Kiállítótermeiben HA!! címmel meg nem valósult építészeti koncepciókat, terveket mutatnak be.

A Design Salon október 10. és 14. között látogatható kiállításán a luxusdesign és az építészet találkozik a Magyar Telekom székházában.

Október végén pedig a szervezők megfogalmazása szerint "japán szellemi invázió" éri Budapestet: három kiváló japán sztárépítész fogadta el a meghívást a fesztivál zárókonferenciájára. Kengo Kuma neve nemrégiben ismertté vált Magyarországon is, a Kormányzati Negyed pályázata kapcsán. Jelen lesz mestere, Hiroshi Hara, valamint kortársa, Riken Yamamoto is.

Az Építészet Hónapja fesztivált az OCTOGON magazin indította útjára 2003-ban azzal a céllal, hogy az Ünnepi Könyvhét, a Magyar Filmszemle, a Fotóhónap mellett az építészetnek is legyen saját ünnepe, rendezvénysorozata. Az esemény célja, hogy közelebb vigye az emberekhez az építészetet, lehetőséget nyújtva párbeszédre, vitákra.

Az eseménysorozat az Építészet Világnapjához kapcsolódik, amelyet 1986 óta október első hétfőjén ünnepelnek, a településeken élők életviszonyainak javítását szorgalmazó Habitat Világnapon.
Az Építészet Világnapja alkalmából hétfőn adják át a Pro Architektura-díjakat és a Pálóczi Antal-díjakat Budapesten.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását