2024. május 19. - Ivó, Milán

Kínában a Fesztiválzenekar

Hétfőtől két héten át Kínában vendégszerepel a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) az ottani magyar kulturális évad keretében - mondta el a pénteki indulás előtt Fischer Iván zeneigazgató az MTI-nek.
2007. szeptember 28. péntek 15:44 - Hírextra

A fesztiválzenekar három előadásból álló sorozatával nyílik meg a hárommilliós kínai város, Szucsou (Suzhou) új koncertterme, emellett fellépnek az ország legnagyobb városában, Sanghajban is, majd a turné zárásaként két hangversenyt adnak a dél-koreai fővárosban, Szöulban.

Fischer Iván hangsúlyozta: a turnét már két éve tervezték.

Beszámolt arról, hogy hétfői, keddi és szerdai koncertjeik szólistája Kína talán legnépszerűbb zongoraművésze Li Jün-ti (Li Yundi), akit három évvel ezelőtt a BFZ bérleti sorozatában a budapesti közönség is hallhatott.

Fischer Iván megjegyezte: a hipermodern új szucsoui koncertterembe szóló jegyeket pillanatok alatt elkapkodták. Akik nem jutottak be a koncertre, azok a hangversenyeket a város központjában elhelyezett óriás kivetítőn is láthatják. Li Jün-ti Ravel G-dúr és Liszt Esz-dúr zongoraversenyének zongora szólamát játssza Szucsouban.

A turné Kína legnagyobb városában, a 18 milliós Sanghajban folytatódik, ahol a metropolisz legrangosabb koncerttermében, az Oriental Arts Centerben rendezendő október 5-i hangverseny kiemelkedő része a kínai magyar kulturális évadnak - vélte Fischer Iván.

A BFZ Sanghajban Liszt Esz-dúr zongoraversenyét, valamint Beethoven 3. Leonóra-nyitányát és Rahmanyinov 2. szimfóniáját játssza.

Li Jün-ti zongoraművész Honsungban, Közép-Kínában született. Szülei ösztönzésére négy évesen kezdett hangszeres játékot tanulni: előbb harmonikát, hét éves korától zongorát. 12 évesen már díjat nyert egy regionális versenyen és ez utat nyitott számára Szecsuán tartomány legrangosabb zeneiskolájába. 13 évesen megnyerte az amerikai Stravinsky Zongoraversenyt, több versenydíj után 2000-ben első díjat kapott a varsói Chopin versenyen. Ő volt a fesztiválzenekar japán turnéjának egyik szólistája 2001-ben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását