2024. március 29. - Auguszta

Hűsölnek a delfinek

Kisebb szenzációt keltett két közönséges delfin felbukkanása a Balti-tengerben, ahol már évek óta nem látták a mérsékelt vizű tengerekben honos állatok egyetlen példányát sem. A német vízi rendőrség egyik hajójáról pillantották meg és fényképezték le a de
2007. szeptember 28. péntek 11:35 - Hírextra

A közönséges delfin (Delphinus delphis) rendszerint a melegebb vizekben érzi magát otthon. Az északi vizekben való megjelenésük valószínűleg a tengerek globális felmelegedésével függ össze - vélekedett Harald Benke, a német tengerészeti múzeum igazgatója, miután kielemezte az állatokról készült felvételeket.

A közönséges delfin többek között a Földközi-tengerben és Afrika északnyugati partjainál él, bár ritkán a Balti-tengerben is előbukkan, legutóbb 2001-ben tűnt fel néhány példányuk.

A most megfigyelt két delfin szemmel láthatóan anya és borja volt, mivel - a vízi rendőrök elmondása szerint - éppen szoptatás közben látták a vízi emlősöket. "Ez felettébb szokatlan" - mondta a tudós - "Az állatoknak már ugyancsak szelídnek kellett lenniük ahhoz, hogy az anya egy hajó legénységének szeme láttára kezdje el szoptatni kicsinyét". A delfinek csaknem négy órán át kísérték a hajót, ugrásokkal és hullámlovaglással szórakoztatva a legénységét.

Ameddig nincs túl hideg, addig jók a túlélési esélyeik az állatoknak, amelyek zsírrétege vékonyabb a Balti-tengerben honos disznódelfinekénél. Visszhangképzés alapján történő tájékozódásuknak köszönhetően ráadásul nagy a valószínűsége, hogy kitalálnak a Balti-tengerből. Nem is a víz lehűlése, sokkal inkább a téli táplálékhiány okozhatja vesztét az elkóborolt delfineknek - mondta a szakértő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását