2024. június 21. - Alajos, Leila

Felbukkant a kihalt delfin

A kutatók éppen nemrégiben jelentették be, hogy elképzelhető, a baiji talán kihalt. Egy nemzetközi kutatócsapat ugyanis hat héten át kereste az állatot tavaly a folyóban, ám egyetlen egyedet sem láttak. Ám e hónap elején, egy helyi lakos kiszúrt, és filmr
2007. augusztus 30. csütörtök 11:02 - Hírextra
Ceng Jücsiang elmondta, "soha nem látott még ekkora valamit a vízben, ezért lefilmezte azt". Körülbelül 1000 méterre volt a megfigyelőtől az állat, és többször is kiugrott a vízből. Vang Kohsziung kutató szerint, kínai szakértők megerősítették, hogy a filmen egy folyami delfin látszik. Azonban Vang Ting kutató szerint a megfigyelést nem lehet 100 százalékosan megerősíteni, mivel nagy volt a távolság, ám az élőlény úgy néz ki, és úgy is viselkedett, mint egy baiji.

A kutató hozzátette, egy csapat ellátogat majd a területre, és megpróbálja felkutatni az állatot. Bár a megfigyelés némi reményt ad arra, hogy a delfinfaj még életben van, a kilátások mégsem túl jók. Az ötvenes években több ezer Jangce-delfin élt a folyóban, ám számuk az ipari szennyezés, a sűrű folyami forgalom, és a túlhalászat miatt drasztikusan megcsappant. Egy 1997-es vizsgálat során a kutatók mindössze 13 egyedet találtak.

Ha találnak baijit, a kutatók megpróbálják majd befogni azokat ,és elszállítani egy menedékbe, ahol amennyiben lehetséges, megpróbálják őket szaporítani. Utoljára 2004-ben láttak folyami delfint a Jangcéban, míg az utolsó, fogságban élő baiji - CsiCsi - 2002-ben halt meg.(hirado.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását