2024. április 27. - Zita

Elfogyhatnak a belugák

A belugák, vagy fehér delfinek hosszú ideje kápráztatják el a lakosokat és a turistákat Alaszka legnagyobb városának vizeiben, ám jelenleg a társaságkedvelő delfineket kihalás fenyegeti.
2007. április 21. szombat 08:26 - Hírextra
Erre a következtetésre jutott a Nemzeti Tengeri Halászati Szolgálat, mely csütörtökön azon javaslattal állt elő, hogy a delfineket a Cook-öbölben a szövetségi, Veszélyeztetett Fajok Törvénye hatálya alá kellene sorolni.

A Szolgálat szerint a Cook-öbölbeli belugáknak 26 százalék esélyük van arra, hogy 100 éven belül kihaljanak. Ha bizonyos események bekövetkeznek - mint a tömeges partra vetődés vagy olajkatasztrófa - a delfinek eltűnésének esélyei jelentősen megnövekednek.

A szervezetnek egy év áll rendelkezésére, hogy a javaslatot kidolgozzák, és azonosítsák az állatok számára létfontosságú élőhelyet. Az ügynökség június 19-ig várja a közvélemény ajánlatait. A következő lépés egy regenerációt célzó terv kidolgozása lesz. Valószínűleg kevesebb, mint ezer beluga úszkált a Cook-öbölben. Egyedszámuk körülbelül 300-ra csökkent. A szervezet becslései szerint a populáció 1999 óta, évente további 4 százalékkal hanyatlik. A cél éppen ezért segíteni az állatokat, hogy elérjék a 780 egyedszámú populációs nagyságot.

Az egyedszám-csökkenés oka egyelőre tisztázatlan. Korábban azt hitték, hogy az alaszkai őslakosok vadászata az elsődleges ok, ám az állatok száma akkor is tovább csökkent, amikor a vadászati kvótákat alaposan megnyirbálták. A vadászok idén egyáltalán nem ejtettek el delfint. A nyolcvanas években becslések szerint mintegy 1300 delfin élt az öbölben. Ugyanakkor az egyedszám 1994 és 1999 között közel felére csökkent, akkor az átlag vadászati kvóta 77 állatot tett ki. 1996-ban a populáció 20 százalékát vadászták le. 1999 óta viszont mindössze öt állatot.

2000-ben a szervezet még visszautasította az állatok besorolását a Veszélyeztetett Fajok Törvénye alá, így a kevésbé hatékony és gyengébb Tengeri Emlősök Védelmi Törvénye alá kerültek. Az ügynökség azonban most felülvizsgálta döntését, amikor átvizsgálta a konzervációs csoportok legutóbbi petícióját és a bizonyítékokat, miszerint a Cook-öböl belugáinak egyedszáma tovább hanyatlik.

A belugák veszélyeztetettnek nyilvánítása azt jelenti, hogy alaposabb vizsgálat alá vetik majd az olaj és gázkitermelést célzó tevékenységeket, valamint a szénbányászatot, biztosítva ezzel, hogy ezen tevékenységek nem befolyásolják a delfinek regenerálódását.

A belugák apró, fogas cetek, születésükkor szürkék, kifejlett egyedként már fehérek. A szervezet szerint a delfinek rendkívül szociális állatok 10-es és több száz egyedet számláló csoportokban élnek. Alaszkának öt külön populációja van: a Beaufort-tengernél, a Chukci-tenger keleti részén, a Bering-tenger keleti részén, a Bristol-öbölben és a Cook-öbölben, adta hírül a hirado.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását