2024. április 20. - Tivadar

Gyurcsány "tiszta" a Zuschlag-ügyben?

A pályázati alapelveket és szabályokat betartva adtak pénzt több ezer ifjúsági szervezetnek a Gyermek- Ifjúsági- és Sportminisztériumban, nem tud visszaélésről - ezt mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő a Bács-Kiskun megyei Főügyészségen.
2007. szeptember 26. szerda 09:08 - Hírextra
A miniszterelnök csak kedd délután tudta meg, hogy még aznap meghallgatná az ügyészség - mondta a kormányszóvivő. Amint megérkezett a megkeresés, a miniszterelnök azonnal Kecskemétre utazott - tette hozzá. Gyurcsány Ferenc azt kérte a többi érintett szocialista politikustól, hogy ők is álljanak a hatóság rendelkezésére, de azt egyelőre nem tudják, hogy mikor lesznek újabb kihallgatások az ügyben - közölte Daróczi Dávid.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a TV2 kereskedelmi televízió szerda reggeli műsorában úgy fogalmazott: őt nem titokban, csak nem nyilvánosan hallgatta meg előző este a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Zuschlag Jánosnak és társainak ügyében.

Elmondta, hogy telefonon kereste meg a megyei főügyész-helyettes és megkérdezte, neki mikor lenne alkalmas, hogy tanúskodjon és mivel vidékre kellett menni, ő javasolta, hogy ez a nap végén legyen.
Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: nem tudott arról, hogy - a gyanú szerint - a pályázati pénzek sok esetben fiktív alapítványokhoz kerültek, amelyek mögött nem volt valós tartalom.
"Az lett volna furcsa, ha tudok róla, a pályázatok elbírálása ugyanis üzemszerű volt" - mondta a kormányfő.
Elmondta, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen többek között arról kérdezték, hogy a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztériumban annak idején hogyan működött a pályázati folyamat, ez mennyiben volt szabályozott, abban kinek milyen szerepe volt, és mi volt a támogatás mechanizmusa.
Arra a kérdésre, hogy nincs abban politikai felelőssége, hogy a gyanú szerint a minisztériumban "nem mentek tisztán a dolgok", azt válaszolta: 17 év alatt először mondja azt egy kormány, hogy végig kell járni a folyamatot és ki kell deríteni, mi történt, mi az igazság.
Gyurcsány Ferenc nem érzi politikai nyomásgyakorlásnak, hogy ezt kinyilvánította.
Ez már a nyuszis vicc, ha van kalapja az a baj, ha nincs akkor meg az - fogalmazott.
Arra a felvetésre, nem lett volna-e szerencsésebb azonnal kizárni Zuschlag Jánost, a miniszterelnök úgy reagált: az ügy borzasztóan sokat árt a szocialistáknak, de gyanú alapján, azelőtt, hogy megszületne az ítélet, bosszúvágyból ezt nem lehet megtenni.
Daróczi Dávid kormányszóvivő kedden késő éjjel közleményben jelentette be, hogy tanúként hallgatta meg Gyurcsány Ferencet aznap este a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Zuschlag Jánosnak és társainak ügyében.
Az MTI-hez eljuttatott közleményében a kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy az egykori Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium ifjúsági szervezeteknek nyújtott támogatásaival, a pályázatokon elnyert összegek kifizetési és elszámolási szabályaival, illetve gyakorlatával kapcsolatban hallgatta meg a főügyészség a miniszterelnököt.
Tájékoztatása szerint Gyurcsány Ferenc a meghallgatáson kijelentette, hogy szakminiszterként minden tekintetben az akkor érvényes és nyilvános pályázati szabályoknak megfelelően kívánták meghozni a döntéseket; szabálytalanságról nem volt tudomása.

Az előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag János szocialista politikust bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítják. Gyurcsány Ferencet azért hallgatták meg, mert a vizsgált ügyek egy része akkor történt, amikor még ő irányította a minisztériumot, amelytől Zuschlag pályázati pénzeket nyert gyanús módon.
Forrás: FH/MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását