2024. április 23. - Béla

Söprögetni kellene az MSZP-frakcióban

Medgyessy Péter jól megmondta mit is kellene tennie a Szocialista Pártnak. A volt miniszterelnök úgy véli, eljöhet az idő, amikor a Parlamentiben ülő képviselők közül is visszahívhatnának jó néhányat.
2010. május 4. kedd 15:06 - Pénzes Dávid
A szocialista párt megújulásáról már ezen a fórumon is sokat értekeztünk, de a média teljese felülete is dugig van a sokszor kifejezetten előremutató ötletekkel. Tény, hogy az európai parlamenti választások után világosan látszott, hogy a pártnak ebben a formájában vége van. Gyurcsány Ferenc ámokfutása megtette a magát: hatalmasat bukott két választáson is az MSZP.

Monnyjon le!


Akkor azonnal felerősödtek azok a hangok, akik a teljes vezetés lemondását követelték. El is indult egyfajta belső ellenzék, de nevezhetjük puccskísérletnek is, melyben a fiatalabb szocik megpróbálták átvenni a hatalmat az idősebbektől. Ám a fiatalok egyik fontos személyisége, Hagyó Miklós a BKV-ügy miatt csúnyán elbukott, az öregek pedig elég erősnek bizonyultak, így végül nem történt semmi.

Egyetlen dolgot volt képes felmutatni a párt, ami a megújulás felé mutat: Mesterházy Attila lett a miniszterelnök-jelölt (Te jó ég, mi lett volna, ha Kovács Lászlót tolják előre?!). Ám ez sem volt elég a hatalmas vereség elkerülésére.

Most azonban megint hasonló a helyzet. Mindenki tisztújítást akar, ám az önkormányzati választások megint akadályozhatják a teljes tisztítótűz végigsöprését. Bárhogy is, azt legalább sikerült elérni, hogy az elnök a teljes elnökséggel együtt visszavonul. Igaz, a tisztújítás még odébb van… az emberek meg türelmetlenek.

Nem elég…

A probléma azonban nem lesz megoldva akkor sem, ha a párt vezetése teljesen új arcokkal lesz tele. Merthogy az újonnan alakuló 59 fős frakcióban teljes egészében ott van a jelenlegi, csontig kopott elnökség. Így pedig egy egészen furcsa helyzet alakulhat ki.

A párt várhatóan megfiatalodik, a már megválasztott frakcióvezető Mesterházyt minden bizonnyal elnökké választják, mellé pedig olyan ifjú titánokat, akik a vérfrissítés kulcsát jelenthetik. Ám eközben pedig ott ül a parlamentben Lendvai Ildikó, Szekeres Imre, Kiss Péter, Lamperth Mónika, Hiller István nem beszélve Gyurcsány Ferencről.

Hiába lesznek új figurák a pártban, azért a közfigyelem általában a parlamenti munkára irányul. Magyarán a sajtótájékoztatókon, tévében, rádióban, beszélgetős műsorokban, ugyanazok fogják lökni az okosságot, akik eddig. Méghozzá négy hosszú éven át!

Miközben ez idő alatt kellene teljesen megújulnia a pártnak, hogy a következő választáson esélyük legyen a Fidesz ellen. De ha minden marad, akkor négy év múlva a kampányban megint Lendvait, Szekerest, meg a szénné únt többieket fogjuk látni, hiszen ők a képviselők.

Medgyessy beszólt

Medgyessy Mesterházyról
Arra a kérdésre, hogy Mesterházy Attila alkalmas-e a pártelnöki posztra Medgyessy így válaszolt: "nem tudom azt mondani, hogy ő az ideális, csak azt gondolom, hogy pillanatnyilag nincs, vagy én nem látok nála alkalmasabbat".
Ezt persze biztosan felismerték már többen. Legutóbb azonban nem kisebb személyiség, mint Medgyessy Péter volt miniszterelnök.

Medgyessy nem átallt kimondani azt, amit eddig senki. A nem egyéni mandátummal bejutott képviselők (Tóth Józsefen és Szanyi Tiboron kívül mindenki) visszahívhatóak. A volt szocialista kormányfő egyértelműen célzott arra, hogy meglátása szerint szerencsés lenne, ha a frakció is szimbolizálná a megújulást.

Minden bizonnyal igaza van. Hiszen ha a fiatal baloldal új képviselői ülnének be a parlamenti székekbe is, (nem pedig azok, akik tönkrevágták a pártot), a következő ciklusra még esélyük is lehetne visszaszerezni a kormányzást.

Medgyessy felvetésének időzítése érdekes, hiszen egyelőre nem alakult meg a Parlament, így akár már most át lehetne szervezni a frakciót. Ám nyilvánvaló, hogy ez csak akkor lehetséges, ha megvan az új elnökség. Ez pedig jócskán elhúzódhat még. Ettől függetlenül az ötlet megfontolandó – bármenyire sem fog tetszeni a székekberagadt „öregeknek”.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását