2024. április 28. - Valéria

Óvszerautomata a suliban

A most folyó tanév kezdetén az ország négy, általános iskolai tagozattal nem rendelkező, kizárólag négy évfolyamos középiskolájába szereltek fel óvszeradagoló automatát, egy újabb középiskolában még februárban elhelyeznek, hárommal pedig folynak az egyezt
2008. február 12. kedd 10:42 - Hírextra

Az egészségvédők az utóbbi két évtizedben sokféle színes szexuális felvilágosító anyaggal, kézikönyvekkel, szórólapokkal, tanulói munkafüzetekkel látták és látják el az iskolákat. Továbbképzés keretében felkészítik a pedagógusokat is azokra a közlési technikákra, amelyekkel a leghatékonyabban gazdagíthatják a diákok idevágó ismereteit.

Dr. Simich Ritának, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főosztályvezetőjének a közlése szerint az ezredforduló Magyarországán évente ötvenezer nőn végeztek terhesség megszakítást, és közülük mintegy ötezer volt tizennyolc éven aluli. Ez az adat, és a nemi úton terjedő betegségek - köztük az AIDS - megelőzése, illetve a fiatalok körében a szexuális kultúra javítása egy tudatosan felépített iskolai egészségfejlesztő munkára ösztönözte az egészségvédőket, már tíz évvel ezelőtt is. Programjuk egyik eleme, a biztonságos szexuális magatartásra nevelés az utóbbi években nagy hangsúlyt kapott. Úgy gondolták, tovább kell lépni a szórólapok, egyéb felvilágosító anyagok terjesztésén, ezért óvszeradagoló automata felszerelését ajánlják az erre vállalkozó, az egészségvédők elképzeléseivel egyetértő, négy évfolyamos középiskoláknak.

A főosztályvezető erről beszélt aannakidején, a budapesti és a főváros vonzáskörzetébe iskolaigazgatók tanévnyitó értekezletén, majd jelentkezési lapokat tett az asztalra, hogy az érdeklődő iskolák írásban jelentkezhessenek. Ennek eredményeként kerül négy iskolába óvszeradagoló.
Az egészségfejlesztő intézet ingyen adja, felszereli, karbantartja, feltölti a készülékeket, és a pénz ürítéséről is gondoskodik. Kétszáz forint ellenében két darab óvszert kap a diák. Ennyiért egyetlen boltban, gyógyszertárban se jutna hozzá a standard méretű eszközhöz. Ráadásul itt nem kell pironkodástól, feddéstől tartva kérnie senkitől, mert a készülékek a lány, illetve a fiú illemhelyen vannak, aránylag intim környezetben.

Felvetődhet, hogy helyes-e az amúgyis korai nemi életre könnyen elérhető óvszerekkel biztatni a diákokat? A főosztályvezető szerint jó lenne, ha a fiatalok később kezdenék a nemi életet, ám ha úgy alakult, hogy mégis korán kezdik, legalább kapjanak némi segítséget. A négy iskolában szerzett eddigi tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy a lányok gyakrabban használják az automatát, mint a fiúk. A szakember szerint nem azért, mert biológiailag képzettebbek a fiúknál, hanem mert nagyobb a felelősségtudatuk és az aggodalmuk az esetleges teherbeesés miatt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását