2024. március 28. - Gedeon, Johanna

40 milliárdos kárt okoznak a kalózok

Évente csaknem 40 milliárd forintos kárt okoznak a nemzetgazdaságnak azok, akik illegálisan töltenek le filmeket az internetről vagy dvd-re másolják azokat. A veszteség felét a felsőoktatásban tanuló filmkalózok okozzák, de az érdekvédők szerint az egyete
2007. szeptember 23. vasárnap 09:03 - Hírextra
A magyarok imádják a filmeket, és ezt felmérések is alátámasztják. Legutóbb két éve végeztek átfogó kutatást a filmes feketepiacról a világ 22 országában, és a helyzet azóta szinte semmit sem változott. Az úgynevezett LEK Report nevű jelentés akkor rámutatott, hogy Magyarországon a 10-49 éves korosztály 85 százaléka nézett filmet a megkérdezése előtti 30 napban, és egyáltalán nem érdekelte őket, hogyan szerezték meg az alkotásokat. Az összes megkérdezett 38 százaléka válaszolta, hogy illegális forrásból származott a film, vagyis letöltötték az internetről vagy másolt dvd-n nézték meg - mondta a Független Hírügynökségnek Kálmán András, az ASVA, vagyis az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány igazgatója.

A felmérés arra is rámutatott, hogy jellemzően a 26 éven aluliak azok, akik már jól ismerik a számítógépeket és az internetet, a szórakozási igényeiket pedig mindenképpen ki akarják elégíteni attól függetlenül, hogy annak módja legális vagy illegális. Ezeknek a fiataloknak a nagy része a hazai felsőoktatásban tanul, hiszen ők azok, akik nemcsak szeretik a filmeket, de kellő számítógép- és nyelvismerettel is rendelkeznek. Ráadásul az informatikai hátterük is kiváló, hiszen az egyeteken, főiskolákon az állam, vagyis a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda gyors és hatékony internetes elérhetőséget biztosít a számukra. Emiatt a felsőoktatásban tanuló diákok körében rendkívül elterjedt, hogy illegálisan töltenek le és cserélgetnek filmeket, zeneszámokat és játékokat a világhálón. A becslések szerint a magyar felsőoktatás infrastruktúráját használó diákok az összes veszteség majdnem felét, 41százalékát generálják. Ezzel az eredménnyel az amerikaiak után a második helyen állunk a világon.

A diákok törvénysértésének megakadályozásához nagyon nehéz partnereket találni, mert hazánkban a szellemi tulajdon tisztelete még mindig nem jellemző. Az érdekvédőket elsősorban a profitban érdekelt filmforgalmazó cégek és a producerek, valamint a hivatalos szervek támogatják a munkában, de falakba ütköznek a felsőoktatásban. Az egyetemek, főiskolák vezetése legtöbbször ugyanis azzal utasítja el őket, hogy ne kriminalizálják a hallgatóikat - tette hozzá az ASVA igazgatója.

A teljes magyar filmes feketepiac méretét tekintve milliárdos veszteségekről lehet beszélni. A filmforgalmazó cégek kára évente 102 millió dollár, míg nemzetgazdasági szinten 193 millió dolláros, vagyis majdnem 40 milliárd forintos veszteség keletkezik évente Magyarországon csak a filmkalózok miatt. A zeneipar kára még ennél is jelentősebb lehet, hiszen az illegális letöltőket és cd-másolókat nem köti a nyelvismeret vagy a premierek és technikailag is könnyebb kivitelezni a műveletet. A kutatás szerint az összes veszteség 48,5 százaléka az interneten, 24,9 százaléka a házi másolatokkal és azok elajándékozásával, míg 26,6 százaléka az illegális lemezek üzletszerű értékesítésével keletkezik.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását