2024. május 7. - Gizella

Vízimentők a Balatonon

Szükség van a Balatonon egy vízi mentést koordináló vezetésre, amelynek a szervezeti-, szakmai- és pénzügyi megvalósításáról szóló javaslatot jövő hónap végéig ki kell dolgozni - ez az, amiben egyetértettek csütörtökön, Siófokon, a Balaton Fejlesztési Tan
2007. szeptember 21. péntek 07:56 - Hírextra

A balatoni vízi mentés jelenéről és jövőjéről szóló munkaértekezlet eredményéről Suchman Tamás, a BFT elnöke tartott sajtótájékoztatót. Hangsúlyozta, a Balatonnak nem csak Európa legszebb, hanem legbiztonságosabb tavának is kell lennie, amelynek biztosítása állami feladat. Beszámolója szerint a megbeszélésen résztvevők egyetértettek abban, hogy szükség van a balatoni vízi mentés egységes koordinálására és fejlesztésére, amelynek magvalósítására négy-öt javaslat is született. A következő hónapban a jogszabályi háttér, illetve az esetleges rendelet-, törvénymódosítási igény figyelembe vételével kell kidolgozni a legjobb megoldást, tisztázva a forrásigényeket még a költségvetési törvény tárgyalása előtt - tette hozzá.

Az előzetes becslések szerint a Balatonon a parti és a mélyvízi mentés egyszeri fejlesztési szükséglete 240 millió forint, a vízi mentés üzemeltetése pedig éves szinten 180 millió forintba kerül, amit a jelenlegi elképzelések szerint egyebek közt állami, uniós és önkormányzati forrásból kellene előteremteni.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője az MTI-nek elmondta, az elmúlt években 40-56 millió forintos költségvetésből tartották fenn a szolgálatot, de évek óta nem jutott pénz fejlesztésekre, így a hajó- és eszközparkjuk hiányos és elavult. Ahhoz, hogy a tó közepén egy szívinfarktusos ember túlélési esélyei azonosak legyenek a szárazföldiével, még sokat kell tenni - hangsúlyozta. Most, amikor a balatoni turizmus fellendülőben van, százezrek fürdenek és ezrek vitorláznak, csónakáznak a nyári szezonban egyszerre a vízben, már elodázhatatlanná vált a fejlesztés - tette hozzá.

Szükséges a mentőhajók számának és felszereltségének növelése, valamint ellátásuk mentőtiszttel, mentőorvossal, amit a civil szervezet már nem tud önerejéből biztosítani - fejtette ki Bagyó Sándor, miért tartja fontos előrelépésnek a csütörtöki döntést egy a balatoni vízi mentést koordináló csúcsszerv létrehozásáról, minden érintett - a katasztrófavédelem, a rendőrség, a civil vízi mentők, az önkormányzatok, a meteorológusok és a szárazföldi mentőszolgálat - bevonásával.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását