2024. május 2. - Zsigmond

Nemzeti Parkokat a tengereken

Súlyos veszély fenyegeti a tengereket: egy közelmúltban készült jelentésből kiderült, hogy az elmúlt évtizedben gyors tempóban folytatódott az óceánok pusztítása.
2007. szeptember 21. péntek 10:05 - Hírextra

A tengerek megmentésére az egyetlen lehetőség, ha nemzeti parkokat létesítenek rajtuk - állapította meg a Greenpeace környezetvédelmi szervezet, amely a Worldwatch Intézettel együtt a szóban forgó jelentést közzétette.

A jelentés szerint új problémák merültek fel az ismerteken kívül: változatlanul tart a mértéktelen lehalászás, tartós mérgek kerülnek a tengerek vizébe és vadásszák a bálnákat. Ehhez járul még a melegházhatás, vagyis a Föld légkörének felmelegedése, valamint a tengervíz fokozódó elsavanyodása a légkörbe jutó szén-dioxid következtében, ami együttesen mozdítja elő a tengerek életterének pusztulását.

A legújabb vizsgálatok azt mutatták, hogy a ragadozóhalak - tonhalak, kardhalak vagy cápák - állományának már 90 százaléka eltűnt. Ráadásul az állomány több mint háromnegyedét túlméretezetten lehalásszák: a világon létesült 1519 halászszövetkezetből 366 már csődbe ment.
Ezzel szemben a halászflották zsákmánya óriási mértékben megnőtt: 2005-ben 158 millió tonna halat fogtak ki, ami hétszer annyi, mint az 1950-ben lehalászott mennyiség.

A válság elhárítása érdekében a tengereken nagy kiterjedésű védett területeket kell létrehozni és a vízfelület negyven százalékát meg kell óvni mindennemű ipari kizsákmányolástól - sürgette Antje Helms, a Greenpeace tengerszakértője. Az ilyen "tengeri rezervátumoknak" döntő szerepe lenne a fajták sokfélesége, valamint a kulcsfontosságú ökorendszerek megőrzése és regenerálása terén - jelentette ki Antje Helms. Rámutatott: "Jelenleg a tengereknek mindössze nevetséges 0,5 százaléknyi felszíne minősül védettnek, szemben a földfelszín - ugyancsak csekély, de mégiscsak - tizenegy százalékával".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását