2024. április 27. - Zita

A KDNP a pozsonyi nagykövet hazarendelését követeli

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) csütörtök este kiadott közleményében a Magyar Köztársaság pozsonyi nagykövetének hazarendelését követelte, miután a szlovák parlament a Benes-dekrétumok megerősítéséről döntött.
2007. szeptember 21. péntek 11:52 - Hírextra
Surján László a KDNP alelnöke közleményében úgy nyilatkozott: Európa polgárai eddig abban a tudatban éltek, hogy a kollektív bűnösség már a történelem szemétdombjára került. A KDNP közölte: a koránynak jelentéstételre haza kell rendelni pozsonyi nagykövetét, és minden nemzetközi szervezetben fel kell emelnie szavát a kollektív bűnösség mindenféle megnyilvánulása ellen.

Az Európai Parlament képviselője emlékeztetett arra, hogy az ENSZ, az Európa Tanács és az Európai Unió alapelveivel összeegyezhetetlen a kollektív bűnösség fogalma, így a szlovák parlament állásfoglalása sérti a nemzetközi jogot és a szlovák törvényeket. A KDNP alelnöke szerint a mostani döntés egyenes következménye annak, hogy a szlovák szocialisták koalícióra léptek Szlovákia szélsőséges erőivel.

Érinthetetlenek, megváltoztathatatlanok a Benes-dekrétumok - így döntött csütörtökön a szlovák parlament. A dokumentumot a második világháború után Eduard Benes csehszlovák elnök adta ki. A felvidéki magyarságot legjobban az 1945. augusztus 2-án kiadott 33. elnöki dekrétuma érintette. A rendelet automatikusan megfosztotta őket állampolgárságuktól, ami a nyugdíj és más állami juttatások megvonását, az állami alkalmazásból való elbocsátást is jelentette. A magyar nemzetiségű magánalkalmazottak elbocsátását egy júniusban kiadott rendelet írta elő. Betiltották a magyar nyelv használatát a közéletben, kizárták a magyar hallgatókat az egyetemekről, feloszlatták a magyar kulturális egyesületeket, befagyasztották a magyarok bankbetétjeit. Lehetővé tették és szabályozták a németek és magyarok földjeinek elkobzását, ezekez pedig csehek és szlovákok kapták meg.

A lakosságcsere keretében több mint 75 ezer felvidéki magyarnak kellett elhagynia szülőféldjét és áttelepülni Magyarországra.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását