2024. május 21. - Konstantin

Rubik Kocka vb Budapesten

Az 1982-es első világbajnokság után 25 évvel ismét a magyar főváros ad otthont a negyedik Rubik Kocka világbajnokságnak. Az október 5-én kezdődő vb-n több mint 30 ország 300 versenyzője vesz részt - jelentették be a szervezők csütörtökön Budapesten.
2007. szeptember 20. csütörtök 15:34 - Hírextra

A háromnapos rangos eseménynek a Budapesti Kongresszusi Központ ad otthont. Az idei világbajnokság a pénzdíjak tekintetében rekordot dönt, hiszen az összdíjazás eléri a 20 ezer eurót (több mint ötmillió forintot). A 17 versenyszám közül a hagyományos, azaz 3x3x3-as bűvöskocka-kirakás lesz a "legjövedelmezőbb", mert a három dobogós versenyző között 8500 eurót (körülbelül 2 millió 100 ezer forintot) osztanak majd szét a rendezők, mégpedig olyan megoszlásban, hogy a győztes 5000 eurót, a második helyezett 2500 eurót, míg a bronzérmes 1000 eurót vihet haza - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Magyarországot 50 fős válogatott képviseli. Ugyancsak népes csapattal képviselteti magát az Egyesült Államok, a tengerentúlról 39 versenyző érkezik, de 22 fős lesz a legendásan erős japán delegáció is. Az évről évre eredményesebb lengyel kockások közül 29-en jönnek el és a legeredményesebbnek tartott Franciaországot is 19 kockás képviseli. Akadnak olyan országok, ahonnan egy-egy versenyző érkezik, mint például Új-Zéland, Mexikó, Indonézia, Fülöp-szigetek, vagy Litvánia.

A magyar versenyzők közül Kuti Mátyásnak és Baticz Milánnak van a legnagyobb esélye arra, hogy aranyéremmel, illetve világcsúcsdöntéssel zárja a budapesti világbajnokságot. A két magyarnak a hagyományos 3x3x3-as kategóriában is esélye lehet a győzelemre, bár a francia Thibaut Jacquinot 9,86 másodperces kockakirakási világrekordjának túlszárnyalása nagy falatnak tűnik.

Jelenleg Baticz Milán 11,64 másodperccel 18. a világranglistán, Kuti Mátyás pedig a 21. helyen áll a 11,75-ös idővel. Utóbbi versenyző, aki egyébként 14 éves, 7 különböző versenyszámban tartja az aktuális világrekordot.

A magyar csúcs korábban sokáig Lábas Zoltán nevéhez fűződött, aki 24,79 másodperccel tartotta azt 1982 óta. Ezt a rekordot 2005-ben a Careers Management Group által, a Sugár Üzletközpontban rendezett Rubik Openen döntötte meg Prodanov Mitko, aki 18,61 másodperc alatt tekerte ki a 3x3x3-as kockát. Prodanov azóta visszavonult, így ő az idei bajnokságon már nem indul.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását