2024. április 30. - Katalin, Kitti

Putyin ajándéka Bush-nak

Kedden megérkezett az amerikai küldöttség Azerbajdzsánba, hogy a korábban Valdimir Putyin által felajánlott orosz radarról tájékozódjanak. Moszkva hajlandó átengedni a világ legnagyobb radarállomását az amerikaiaknak, ha Washington letesz arról a tervéről
2007. szeptember 18. kedd 10:02 - Hírextra
A Patrick O'Reilly tábornok vezette hatfős amerikai küldöttség, azeri és orosz tisztek kíséretében látogatja meg a 6000 kilométer hatótávolságú Gabala radarállomást.
Orosz közlés szerint a találkozón háromoldalú tárgyalásokat is folytatnak a felek, ezt azonban Washington tagadja, állításuk szerint a látogatás pusztán technikai jellegű.

Vladimir Putyin azután ajánlotta fel az radart George Bush amerikai elnöknek, hogy az Egyesült Államok bejelentette: a közel-keletről indított támadásokat semlegesítő rakétarendszerét Csehországba és Lengyelországba telepítené.

Oroszország álláspontja szerint ha az Egyesült Államok tervei valóban védelmi célokat és nem Moszkva elszigetelését szolgálják, akkor a most felajánlott létesítmény megfelel majd Washington igényeinek.

A Gabala állomást 1984-ben helyezte üzembe a Szovjetunió. Hatótávolsága alkalmassá teszi Közép-Ázsia, a Közel-Kelet és Afrika északi részének megfigyelésére.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását