2024. április 26. - Ervin

Radar a sípályán

Svájcban már nemcsak az utakon, hanem a sípályákon is retteghetnek a "gyorshajtók", radarkészülékek figyelik a túl nagy sebeséggel száguldókat. Összesen 13 síközpontonton állítottak fel traffipaxot, hogy ezzel is figyelmeztesség a téli sportok szerelmesei
2008. január 11. péntek 16:30 - Hírextra
Összesen 13 síközpontonton állítottak fel traffipaxot, hogy ezzel is figyelmeztesség a téli sportok szerelmeseit a túlságosan gyors siklás veszélyeire- olvasható az alpesi ország balesetbiztosító társasága, a Suva által kiadott közleményben. A svájciakkal ellentétes véleményt fogalmazott meg az osztrák sípályák szervezete, amely nem tartja ésszerűnek a radarkontrollt vagy a sebességkorlátozást.

A Suva szerint a sízők előzetesen megtippelhetnék sebességüket a radarokkal felszerelt pályán, aki 2 km/órán belüli hibahatáron belül talál, az ajándékot kap. A legtöbb síző ugyanakkor jócskán, 10-20 km/órával alábecsülne menetsebességét - közölte a biztosító szóvivője. Sok síelő 50 vagy akár még több km/órás sebességet is elérhet - mondta Marie-Christine Repond. Ilyen sebesség mellett egy ütközés során már komoly sérüléseket lehet szenvedni, ami felér egy 10 méteres zuhanással. 80 kilométeres sebesség mellett egy ugyanilyen ütközés már 25 méteres zuhanást jelentene.

Az ijesztő adatok ellenére Ausztriában még nem került szóba hasonló ötlet - nyilatkozta Erik Wolf, a sípályák szövetségének ügyvivője. Sebességkorlátozó szabályok sincsenek, "nem tartom ésszerűnek" - mondta Wolf. "Mindenkinek magának kell tudnia, hogy milyen sebességgel haladhat az adott pályán és szituációban. Nem lehet felállítani egy objektív korlátozást, ez az egyénektől függ" - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását