2024. április 23. - Béla

Kiállítás szemétből

Hulladékból termék címmel nyitottak meg kiállítást kedden Salgótarjánban; az elsősorban közép- és általános iskolásoknak szóló tárlaton megtudhatják a látogatók, mennyi minden készülhet újrahasznosítással a papír, fém, gumi, vagy műanyag hulladékokból.
2007. szeptember 18. kedd 18:16 - Hírextra

A bemutatón 80 hazai, újrahasznosított terméket előállító cég termékei láthatók, így kartonpapírból gyártott üveglapos asztalok, kényelmes fotelek, irodabútorok. Bemutatják a londoni metró szellőzőrendszerének Magyarországon, Apcon sörösdobozokból készített ventillátorlapátját.

A kiállítás egyik különlegessége, hogy több olyan kínai újrahasznosító cég is bemutatkozik, amelyek egész Európából gyűjtik be az egyszer használatos műanyagpalackokat, hogy az újrahasznosított PET palackokból aztán kesztyűt, sálat, dzsekit, pizsamát, játékot, párna- és paplantöltetet készítsenek. A kínai ipar évente több százezer tonna PET hulladékot dolgoz fel, és készít belőle poliészter műszalat a textiliparnak.

A kiállításra látogatók megtudhatják, hogy a műanyag raklap háztartási poliészter hulladékból, az esőkabát, a fekvőrendőr, a gyeprács PVC-ből készül, az elektronikai hulladékokból színesfémek nyerhetők, míg a gumiőrleményt rugalmas térburkolattá alakítják. A víznél könnyebb habkavics készül az üveghulladékból, ami jó hang- és hőszigetelő építőipari alapanyag. Kiderül az is, hogy a vécéapír, a boríték, a kéztörlő, a csomagolópapír korábban újságpapír volt, a tojástálca pedig italos karton.

 Az Öko-Pack Kht., a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által létrehozott kiállításról készített DVD-t ingyenesen kapják meg az érdeklődő oktatási intézmények.

A vándorkiállítás ingyenesen tekinthető meg szeptember 28-ig a József Attila Művelődési Központban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását