2024. április 29. - Péter

Tízmilliós ajándék a múzeumnak

Ördög Ferenc férfiszabó jóvoltából tízmilliós értékkel gyarapodott a Móra Ferenc Múzeum, amelynek évtizedek során összegyűjtött szabászati és viselettörténeti anyagát ajánlotta föl a szegedi férfi - tájékoztatta Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtórefe
2007. szeptember 17. hétfő 13:10 - Hírextra

A mester 60. születésnapja alkalmából adományozta az elmúlt négy évtized során összegyűjtött szabászati, öltözködés és viselettörténeti kollekcióját a közgyűjteménynek, ahol a következő generációk is megismerhetik, milyen volt felmenőik korának divatja.

A gyűjteményben találhatók ódon varrógépek és szabóollók, gyűszűk, régi értékes szövetek, próbababák, az egykori szegedi varrók által készített múlt századi polgári viseletek, mesterlevelek, cégtáblák, oklevelek, megsárgult lapú divatlapok és szakújságok. Szintén része az adománynak több tízezer, a kor lenyomatát magán viselő gomb és százötven kilométernyi különböző cérna.

Ördög Ferenc valószínűleg tízmillió forint feletti összeghez jutna, ha részekre szedné és úgy értékesítené hazai és európai műgyűjtőknek a kollekciót. Mivel az egykori férfiszabónak e gyűjtemény a szenvedélye, ezért a pénznél fontosabb számára, hogy egyben maradhat az anyag.

Szakemberek szerint a szabászati-viselettörténeti kollekció nagyságában és minőségében is egyedülálló az országban. Az adomány egy része már most is látható a szegedi Fekete Házban a múlt századok divatirányzatait bemutató kiállításon. Az ott bemutatott darabokon kívül még számos további tárgy alkotja az ajándékot, mely az utóbbi évtized legnagyobb értékű Csongrád megyei múzeumi adománya - közölte a muzeológus.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását